lördag 18 februari 2012

Klyftpotatis med ankfett

Källa: http://matalskaren.taffel.se/2012/01/30/bafatt-varldens-godaste-skojar-inte-klyftpotatis

Ankfett + potatis var en magisk kombo. Ankfett finns bl.a. på Cajsa Warg.

Portioner: 6
Tid: ca 40 minuter

1200 g potatis, krämig sort
2 1/2 msk salt
2 l vatten
2 dl ankfett
1 tsk fänkålsfrö, lätt mortlat
3/4 msk finhackad färsk rosmarin
1 stort finsmulat lagerblad
0,5 tsk fint havssalt


  1. Sätt på ugnen på 200°C grader, helst varmluft. Koka under tiden upp 2 l vatten med 2 1/2 msk salt. Skala potatisen och dela varje i 6 klyftor.
  2. Sjud potatisklyftorna i 5 minuter. Låt dem ånga ganska torra i ett durkslag. Lägg i en skål, klicka fett över och vänd runt med kryddor och salt.
  3. Lägg klyftorna i en ugnsfast form av metall. Arrangera dem med eggarna uppåt.
  4. Sätt in i ugnen i 20-25 minuter.
  5. Sätt på grillen på 225°C i 5 minuter tills potatisklyftorna fått färg. Slå av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt om du behöver hålla dem varma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar