Leta i den här bloggen

lördag 25 februari 2012

Vetebullar eller Kanelbullar

Variant på http://www.brodpassion.se/2011/04/24-timmarssurdegskanelbulle.html, fast utan surdeg.

Ingredienser:
700g mjöl
350g kall mjölk
100g socker
1 ägg
10g salt (en dryg tsk)
2tsk hela kardemummakärnor, krossade
25g jäst
100g kylskåpskallt smör

Blanda ihop allt utom smör och låt vila 30 minuter.

Slå på smöret med en kavel så att det bryts ner och blir mjukt, men kallt.

Knåda in smöret i degen tills degen blir smidig och elastisk.

Jäs till dubbel storlek.

Kanelbullar: Kavla ut och bred på blandning av:
250g rumsvarmt smör,
100g socker
25g kanelpulver

Jäs till dubbel storlek.

Baka i 200 grader (7-8 min).

lördag 18 februari 2012

Klyftpotatis med ankfett

Källa: http://matalskaren.taffel.se/2012/01/30/bafatt-varldens-godaste-skojar-inte-klyftpotatis

Ankfett + potatis var en magisk kombo. Ankfett finns bl.a. på Cajsa Warg.

Portioner: 6
Tid: ca 40 minuter

1200 g potatis, krämig sort
2 1/2 msk salt
2 l vatten
2 dl ankfett
1 tsk fänkålsfrö, lätt mortlat
3/4 msk finhackad färsk rosmarin
1 stort finsmulat lagerblad
0,5 tsk fint havssalt


  1. Sätt på ugnen på 200°C grader, helst varmluft. Koka under tiden upp 2 l vatten med 2 1/2 msk salt. Skala potatisen och dela varje i 6 klyftor.
  2. Sjud potatisklyftorna i 5 minuter. Låt dem ånga ganska torra i ett durkslag. Lägg i en skål, klicka fett över och vänd runt med kryddor och salt.
  3. Lägg klyftorna i en ugnsfast form av metall. Arrangera dem med eggarna uppåt.
  4. Sätt in i ugnen i 20-25 minuter.
  5. Sätt på grillen på 225°C i 5 minuter tills potatisklyftorna fått färg. Slå av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt om du behöver hålla dem varma