Leta i den här bloggen

onsdag 29 juni 2011

Enkel frukt/bärpaj

Till en liten ugnsform på ca 22x18 cm.

ca 500g frukt/bär

75g grovt råsocker
75g socker
100g osaltad smör
90g vetemjöl
50g rågflingor

  1. Smörj formen
  2. Fixa till frukt/bär och täck botten på formen.
  3. Blanda ihop smör och allt socker med handen till en smidig massa.
  4. Lägg i vetemjöl och rågflingor och blanda ihop med handen till en smuldeg
  5. Täck bären noga med smuldegen.
  6. Grädda i varmluft 160 grader 45-60 minuter
  7. Sänk till 140 grader och grädda 45-60 minuter till eller tills den har fin färg och inte bubblar längre.

Lax med senapsfrörub

Källa: Allt om Mat nr10/2011

4 skinn- och benfria laxbitar à 200g

Rub:
1 msk bruna senapsfrön
0.5 msk salt
0.5 tsk nymalen svartpeppar
1 rågat krm cayennepeppar

Mortla ingredienserna till rubben och arbeta in den i laxbitarna.

Grilla 3 minuter på varje sida, två gånger. Dvs totalt 12 minuter.


söndag 26 juni 2011

Märtas skurna chokladkakor

Källa: Sju sorters kakor

Ingredienser:
200g smör
225g socker (2.5 dl)
300g vetemjöl (5 dl)
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Garnering:
1 uppvispat ägg för pensling
Pärlsocker
Hackad mandel

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda smör och socker
  3. Sikta i övriga ingredienser utom ägget
  4. Blanda till en smulig massa
  5. Blanda i ägget tills det blir en smidig deg.
  6. Dela i 6 delar.
  7. Rulla ut varje del till en rulle och lägg 3 rullar på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Platta ut varje rulle lite grann med en gaffel
  9. Pensla med uppvispat ägg och häll över pärlsocker och hackad mandel.
  10. Grädda en plåt i taget i ugnen ca 15 minuter
  11. Skär direkt i sneda snittar som är ca 2 cm breda.
Ska gå att grädda båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn på 175 grader. Har dock inte testat.

Inlagda citroner

Hackas eller skivas och används som grilltillbehör (fisk eller kött) eller ingrediens i grytor.

Källa: Gourmet nr9/2011

Ingredienser:

1kg ekologiska citroner (ca 6 st)
1 röd chili
2 lagerblad
3 msk salt
4 msk socker
ca 1 liter vatten
  1. Sterilisera en 2-liters burk med lock.
  2. Skrubba citronerna, skär av ändarna och dela varje citron i sex klyftor. Peta bort kärnorna.
  3. Dela och kärna ur chilin.
  4. Lägg citroner, chili och lagerblad i burken och strö över salt och socker.
  5. Stäng locket och skaka försiktigt om burken.
  6. Häll på ca 1 liter vatten så att alla citronerna täcks. Lägg på en tyngd så att alla citroner hålls under vattenytan.
  7. Förvara mörkt och svalt i 3-4 veckor. Vänd burken några gånger under tiden.

tisdag 14 juni 2011

Emmas rabarberchutney

Gott till t.ex. grillat fläskkött. Det går bra att använda sen, grön rabarber.

Källa: Allt om mat nr9/2011

Till ca 7-9 dl:
700g ansad rabarber (skalad)
2 gula lökar
6 dl strösocker
2 msk 12% ättiksprit
1 dl vatten
1 knapp tsk mald kanel
1 tsk gula senapsfrön
1 krm nymald vitpeppar
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver

1. Ansa och skär rabarbern i 1 cm bitar
2. Blanda alla ingredienser och låt småputtra i 45 minuter. Skumma av med hålslev då och då.
3. Häll upp på rena glasburkar. Lägg plast i kontakt med chutneyn så att det inte bildas kondens och mögel.

Håller sig ca 1 månad i kylen.

Grillad paprika-röra

Gott till grillat.

Ingredienser:
Olivolja
3 vitlöksklyftor skivade
1 gul lök (6-7 cm i diameter), grovt hackad
1 burk inlagda grillad paprika (motsvarar ca 4 paprikor), grovt hackad
Citronsaft
Salt
Peppar

1. Stek olivolja, vitlök och lök på svag värme i 10 minuter utan att det tar färg.
2. Lägg i paprikan och värm upp.
3. Mixa till en slät röra
4. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.