Leta i den här bloggen

måndag 28 mars 2011

Fransk äppelkaka

God, lyxig och snygg äppelkaka.

Källa: http://petite-france.blogspot.com/2011/01/la-tarte-aux-pommes.html

Det här receptet är för en 20 cm paj. Ta receptet gånger 1.5 för en 25 cm paj.

Kompott:
3 skalade äpplen skurna i bitar (jag tog söta äpplen).
1/2 vaniljstång (frön + stång)
Saft från 1/4 citron
Zest från 1/2 citron
1 dl vatten

50g iskallt smör
50g socker
100g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
en nypa salt
20g ägg

Mandelkräm:
50g mald mandel (skållad helst, men blir gott oskållad också)
50g socker
50g rumsvarmt smör
50g ägg
1 knapp msk siktat vetemjöl

Övrigt:
2 äpplen till garnering
Råsocker
Rumsvarmt smör till att smörja formen.

Gör så här:
  1. Kompott: Lägg kompottingredienserna i en kastrull med lock och låt koka kanske en timme, eller tills det blivit en mjuk kompott. Rör om då och då så att det inte fastnar.
  2. Mördeg: Lägg ihop allt utom ägget och hacka snabbt ihop det till en grynig massa. Lägg i ägget och gör degen mjuk och smidig. Låt vila i kylskåp minst 2 timmar.
  3. Mandelkräm: Vispa ihop socker, mandel och smör med ballongvisp. Använd sedan slickepott till att få bort alla smörklumpar. Lägg i ägget och vispa med ballongvisp till en lätt och fluffig smet. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ned det med slickepott.
  4. Smörj pajformen och strö lite råsocker i botten för att få pajen extra krispig.
  5. Kavla ut mördegen och lägg den över pajformen och tryck fast den.
  6. Spritsa mandelkrämen i en spiral, så att den täcker hela botten.
  7. Grädda i ugn 25 minuter på 200 grader. Täck över med folie om den får för mycket färg.
  8. Låt botten svalna lite, samtidigt som kompotten också får svalna lite.
  9. Lägg på kompotten jämt över pajen.
  10. Skala och skär garneringsäpplena i tunna skivor (1-2 mm) och lägg dem så att de täcker hela pajen.
  11. Grädda i ugn 50 minuter på 180 grader (utan fläkt).
  12. Servera med en klick lättvispad grädde.

Snabba citronpickles

Det här citrontillbehöret var gott till stark mat (en curry i det här fallet) och tog en minut att göra.

Källa: http://www.recept.nu/1.317969/jamie_oliver/soppor_grytor/artor/jamie_olivers_vegetariska_currygryta

Ingredienser:
1 citron
olivolja
2 tsk svart senapsfrö
1 tsk gurkmeja
0.25 finhackad chili
Salt

Gör så här:
  1. Skär citronen i klyftor, ta bort kärnor och skär klyftorna i små bitar.
  2. I en stekpanna på medelhög värme lägger du olja, senapsfrö, gurkmeja och chili. Låt det fräsa till.
  3. Lägg i citron och lite salt.
  4. Låt fräsa i 10 sekunder under omskakning och häll sedan upp så att det får svalna.

måndag 21 mars 2011

Pulled Pork

Källa: Gourmet 2011/03

Ingredienser:
1 1/2 kg fläsksida (originalet hade välmarmorerad fläskkarré).
1 msk mald spiskummin
1/2 msk mald koriander
1 msk chiliflingor
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk svartpeppar
1/2 msk salt

1. Sätt ugnen på 125 grader
2. Blanda ihop kryddorna (se till att alla klumpar av sockret är borta)
3. Skär bort svålen, men spara allt fett.
4. Gnid in köttet med kryddblandningen.
5. Lägg köttet i en ugnssäker form eller plåt med höga kanter. Täck över noga med aluminiumfolie, så att ingen luft kommer ut. Spänn inte för hårt, eftersom köttet kommer att dra ihop sig och bli lite högre mot slutet.
6. Baka i mitten av ugnen i ca 5 timmar. Det är lätt att dra isär köttet med två gafflar när det är klart.
7. Sila spadet och spara det!
8. Lägg tillbaka köttet och häll över en del av spadet, sätt ugnen på 225 grader och grilla köttet (utan folie) i ca 30 minuter tills det fått en knaprig yta.

Jag serverade med stekt potatis, BBQ-sås och en bottenredd sås gjord av skyn. Gott!

Dagen efter gjorde jag mackor på hembakat vitt bröd, kött och sky värmt i mikron + en sked BBQ-sås. Godaste och saftigaste mackan på länge.

BBQ-sås

Källa: Gourmet 2011/03

Ingredienser:
1/2 finhackad gul lök
1 1/2 msk finhackad ingefära
1/2 finhackad röd chilifrukt
1/2 dl mörkt muscovadosocker
3/4 dl vitvinsvinäger
1 burk krossade tomater (400g)
salt
rapsolja

1. Fräs lök, ingefära och chili på mellanvärme i 5-10 minuter (utan att de tar färg)
2. Häll i socker, krossad tomat och nästan all vinäger. Småkoka under lock i 15 minuter.
3. Smaka av med salt och ev. mer vinäger.
4. Mixa till lagom chunkiness.

onsdag 16 mars 2011

Renskav

God renskavsgryta från http://matalskaren.blogspot.com/2007/10/ntligen-recept-renskav-med-variation.html

Jag skippade svampen och lite annat och gjorde den så här:

Ingredienser: (ca 3 personer)
1 pkt halvtinad renskav 240g
75g skalad kålrot, fint skuren i tärningar
en halv lök, fint skuren i tärningar
3 finhackade enbär
en nypa timjan
1/2 tsk japansk soja (hade inte någon annan)
40g smulad getost
2 dl mellangrädde
salt
peppar
smör
rapsolja

  1. Stek enbär, kålrot och lök i rätt mycket smör och rapsolja på medelvärme, ca 10-15 minuter. Den ska inte få färg.
  2. Peta fräset åt sidan, lägg i mer smör och rapsolja, höj värmen och lägg i renskavet.
  3. Blanda ihop allt när renskavet tinat och låt puttra en stund till.
  4. Lägg i timjan och puttra en minut till.
  5. Häll på grädde och soja och låt koka ihop i ca 10 minuter.
  6. Lägg i getosten och låt den smälta någon minut.
  7. Smaka av med salt och peppar.
Till detta hade jag potatis- och palsternackamos och lingonsylt.

fredag 11 mars 2011

Boston Baked Beans

Goda och mustiga Boston Baked Beans. En aning söta, så nästa gång ska jag testa med lite mindre socker och sirap.


Ca 8 portioner.
Tid:
10 minuter dag 1.
4.5 timme dag 2, varav 4 timmar tid i ugnen.

Ingredienser:
450g torkade vita bönor

13dl vatten
0.5 tsk bakpulver

250g tärnat bacon eller stekfläsk
1 liten finhackad gul lök
0.8 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 hårt packade msk muscovadosocker
1 tsk malda gula senapsfrön
0.5 tsk mald svartpeppar

Dag 1.
  1. Lägg bönorna i en 3-4 liters gryta med lock och häll på 2 liter vatten
  2. Låt stå över natten
Dag 2.
  1. Häll av vattnet
  2. Häll på 13 dl vatten och bakpulver
  3. Sätt ugnen på 150 grader med ett galler längst ned.
  4. Koka upp och låt sedan sjuda 10 minuter (se det kokar lätt över, så se upp!)
  5. Häll ut bönorna i ett durkslag över en bunke och låt dem rinna av. Spara spadet!
  6. Gör ren grytan och häll sedan i resten av ingredienserna och rör om ordentligt.
  7. Häll i bönorna och rör om ordentligt igen.
  8. Lägg på locket och ställ in i ugnen.
  9. Släng inte ut det sparade spadet!
  10. Låt stå i ugnen 2.5 timmar
  11. Ta ut och häll i resten av spadet och rör om ordentligt.
  12. Ställ tillbaks i ugnen och låt stå 1 timme.
  13. Ta av locket och låt stå 30 minuter till i ugnen.
  14. Servera!

torsdag 10 mars 2011

Buttermilk Chicken

En riktigt god och mör buttermilk chicken.



Dag 1.

    Marinad:
    200g A-fil
    1 msk Worchester
    1 tsk salt
    1 krm vitlökspulver
    1 krm nymald kummin
    1 krm nymald svartpeppar
    1 krm cayennepeppar

    2 (små) färska kycklingfiléer

    1. Blanda ihop marinaden i en 1-2 liters bunke
    2. Skär loss innerfiléerna och dela resten på mitten så att filén inte blir så tjock (går fortare att steka den sedan)
    3. Lägg filéerna i bunken och rör om och se till att all kyckling är täckt av marinad.
    4. Marinera 12-24 timmar. Rör gärna om ibland.


    Dag 2.

    Ingredienser:
    60g vetemjöl (1 dl)
    1 tsk salt
    1 krm nymald svartpeppar
    Rapsolja till stekning
    1. Rör ihop mjöl, salt och peppar och lägg på ett fat
    2. Skölj snabbt kycklingbitarna i kallvatten och torka av dem lätt.
    3. Vänd sedan en bit i taget noggrant så att hela biten täcks av paneringen.
    4. Skaka av överflödet och lägg upp bitarna på smörgåspapper/bakplåtspapper och låt stå 15 minuter
    5. Häll upp olja i en panna så att det blir ett lager i botten (filéerna ska mer eller mindre friteras på ytan).
    6. Stek på medelhög värme tills filéerna är genomstekta. Vänd då och då. Jag stekte bitarna totalt ca 4 minuter på varje sida med plattan satt på styrka 7 av 9.

    måndag 7 mars 2011

    Ljust surdegsbröd med lite råg

    Ett ljust surdegsbröd med några procent råg i som bakas med minimalt med jobb och disk. Receptet är anpassat så att man ska kunna baka det även då man jobbar heltid.


    Du behöver:
    • En surdegsgrund i kylen enligt Pain de Martin's surdegsskola
    • En bunke på ca 4 liter (gärna med lock)
    • En bakduk
    • En hushållsvåg
    • En påse ekologiskt rågmjöl (t.ex. Saltå Kvarns)
    • En påse ekologiskt vetemjöl special (t.ex. Saltå Kvarns)

    Kväll dag 1:
    • Ta ut surdegsgrunden ur kylen, rör runt ordentligt och släng bort allt utom 0.5-1 cm på botten.
    • Fyll på med 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten
    • Lägg på locket utan att skruva åt och låt det stå över natten i 20-24 graders värme (t.ex. ovanför kylskåpet) 8-10 timmar tills du går upp på morgonen.

    Morgon dag 2:
    • Lägg i bunken:
    • 50g surdegsgrund
    • 50g rågmjöl
    • 150g vetemjöl special
    • 200g ljummet vatten
    • Rör om tills allt blandats
    • Lägg på plast/lock och låt stå framme under dagen.
    • Lägg även i 2msk rågmjöl och 2msk ljummet vatten i surdegsgrundsburken och låt stå framme.
    Kväll dag 2 (när du kommer hem från jobbet):
    • Stoppa in surdegsgrunden i kylen igen.
    • Lägg i bunken:
    • 750g vetemjöl special
    • 1 msk salt (20g)
    • 450g kallt vatten
    • Blanda ihop allt (enklast och roligast med handen)
    • Låt vila 45 minuter
    • Vik ihop degen enligt den här filmen.
    • Låt vila 45 minuter
    • Vik ihop degen igen
    • Låt vila 45 minuter
    • Lägg ut bakduken på ett bord och mjöla den ordentligt (rågmjöl använder jag)
    • Häll ut degen försiktigt
    • Diska ur bunken lite grovt och torka ur den.
    • Vik ihop degen mot mitten så att det ser ut som den här bilden.
    • Lyft försiktigt upp bakduken med degen i och lägg ned den i bunken.
    • Sätt plast/lock på bunken och ställ in den i kylskåpet.
    Kväll dag 3 (när du kommit hem från jobbet):
    • Ta ut bunken från kylen och lägg en plåt över den och vänd försiktigt på allt så att degen hamnar på plåten.
    • Sätt ugnen på 275 grader
    • När ugnen är varm skär du några fina, djupa snitt i brödet så att det kan resa sig fint.
    • Ställ in brödet i ugnen och sänk till 250 grader.
    • Efter 15 minuter kan du sänka till 225 grader.
    • Låt stå ytterligare 40-45 minuter.
    • Ta ut och låt svalna på galler.
    Det finns mer avancerade sätt att grädda brödet på med baksten, isbitar, etc, etc. Läs mer om det på t.ex. http://paindemartin.blogspot.com/

    söndag 6 mars 2011

    Enkla, goda frukostbröd.

    Det är svårt att tänka sig ett enklare sätt att ordna 10 goda brödbullar till frukost än detta.


    Ingredienser:
    300g kallvatten
    400g ekologiskt vetemjöl
    3g jäst (ett litet hörn)
    1 rågad tsk salt
    En näve russin eller annan frukt/nötter (funkar utan också)

    1. Rör ihop ingredienserna på kvällen i en bunke.
    2. Täck bunken med lock eller plast och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
    3. På morgonen häller du försiktigt ut degen på mjölat bord. Jag vek försiktigt ihop degen också för att få den mjölad runt om.
    4. Kapa försiktigt ut ca 8-10 bitar. Undvik att platta till degen.
    5. Lägg försiktigt upp dem på en plåt med bakplåtspapper, strö över mjöl och täck med bakduk.
    6. Sätt ugnen på max (275 grader) och låt den bli varm.
    7. När bröden jäst 30 minuter så ställ in plåten mitt i ugnen. (Eller ännu hellre: lägg över bakplåtspappret på en het plåt och ställ in den. Då blir bröden högre och finare.)
    8. Grädda i ca 14 minuter eller tills de har fått fin färg på ovansidan och lite skorpa.
    9. Ta ut och låt svalna på galler.
    Tips 1:
    Blanda 350g vetemjöl special och 50g annat mjöl (dinkel, råg, korn, etc).

    Tips 2:
    Gör tre korta baguetter istället för bullar.

    Tips 3:
    Gör goda korvbröd genom att använda enbart vetemjöl och forma bullarna avlånga.

    Tips 4:
    Ändra receptet till:
    45g flytande surdeg
    270g vatten
    375g mjöl
    1 rågad tsk salt

    Nu måste bröden jäsa i ca 60 minuter innan de bakas av, annars blir de för kompakta.


    Tips 5:
    Baka ut bröden på vetekli istället för mjöl, så får de en extra krispig yta.

    lördag 5 mars 2011

    Chokladmaränger

    Gott om man får äggvitor över.

    Ingredienser:
    100g dl äggvita
    200g gram socker
    30g gram god, mörk choklad
    Grovt hackade hasselnötter

    1. Plocka bort de vita strängarna från äggvitan
    2. Ugnen på 130 grader
    3. Vispa äggvita och socker i vattenbad till ca 55-60 grader (som jämförelse är det ungefär den temperatur som varmvatten har när det är som varmast ur kranen)
    4. Elvispa tills det svalnat
    5. Smält chokladen i mikro (låg effekt) eller i vattenbad och rör ner den i marängen.
    6. Klicka ut på bakplåtspapper.
    7. Strö över hasselnötter.
    8. Grädda tills de är lite sega i mitten (beror på storlek). Matskedsklickar kanske tar 40-50 minuter.

    torsdag 3 mars 2011

    Potatisgnocchi

    Hemlagad gnocchi med t.ex. en enkel tomatsås är sjukt gott.

    Den här filmen beskriver recept och teknik bra, även om man inte behöver så mycket prylar som han: How to Make Gnocchi

    Jag gjorde dock Gnocchi efter det här receptet:

    Ingredienser (till 2 jättehungriga eller 4 småhungriga):
    750g mjölig potatis
    2 äggulor
    2-3 dl mjöl
    salt

    1. Koka potatis med skal i saltat vatten
    2. Skala den och pressa den med potatispress eller mosa den.
    3. Rör snabbt ned äggulorna (det ska inte bli någon omelett däri)
    4. Rör ner drygt hälften av mjölet, så att det börjar likna en deg
    5. Häll ut på mjölat bord och jobba in mer mjöl tills degen är smidig. För mycket mjöl gör gnocchin för kompakt.
    6. Koka upp en kastrull med vatten och inte för snålt med salt.
    7. Sätt ugnen på 150grader och olja in en stor, djup tallrik eller gratängform.
    8. Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till 2 cm tjock rulle (en i taget).
    9. Skär i småbitar och lägg på en tallrik som visas på filmen.
    10. Häll ned ett lager bitar i kastrullen i taget och plocka upp dem när de flytit upp till ytan.
    11. Lägg bitarna i tallriken/formen och ha dem i ugnen under tiden resten av gnocchin kokas.
    12. Servera direkt...
    Resultat:
    Lite osalta gnocchi, eftersom man inte hade salt i degen. Men riktigt goda och bra konsistens.

    Nästa gång ska jag testa filmens recept med ett helt ägg, mer mjöl och salt och peppar i degen.

    Den här varianten måste testas också: http://www.tasteline.com/koksknep/mat/Gnocchi/