Leta i den här bloggen

torsdag 3 mars 2011

Potatisgnocchi

Hemlagad gnocchi med t.ex. en enkel tomatsås är sjukt gott.

Den här filmen beskriver recept och teknik bra, även om man inte behöver så mycket prylar som han: How to Make Gnocchi

Jag gjorde dock Gnocchi efter det här receptet:

Ingredienser (till 2 jättehungriga eller 4 småhungriga):
750g mjölig potatis
2 äggulor
2-3 dl mjöl
salt

  1. Koka potatis med skal i saltat vatten
  2. Skala den och pressa den med potatispress eller mosa den.
  3. Rör snabbt ned äggulorna (det ska inte bli någon omelett däri)
  4. Rör ner drygt hälften av mjölet, så att det börjar likna en deg
  5. Häll ut på mjölat bord och jobba in mer mjöl tills degen är smidig. För mycket mjöl gör gnocchin för kompakt.
  6. Koka upp en kastrull med vatten och inte för snålt med salt.
  7. Sätt ugnen på 150grader och olja in en stor, djup tallrik eller gratängform.
  8. Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till 2 cm tjock rulle (en i taget).
  9. Skär i småbitar och lägg på en tallrik som visas på filmen.
  10. Häll ned ett lager bitar i kastrullen i taget och plocka upp dem när de flytit upp till ytan.
  11. Lägg bitarna i tallriken/formen och ha dem i ugnen under tiden resten av gnocchin kokas.
  12. Servera direkt...
Resultat:
Lite osalta gnocchi, eftersom man inte hade salt i degen. Men riktigt goda och bra konsistens.

Nästa gång ska jag testa filmens recept med ett helt ägg, mer mjöl och salt och peppar i degen.

Den här varianten måste testas också: http://www.tasteline.com/koksknep/mat/Gnocchi/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar