Leta i den här bloggen

måndag 7 mars 2011

Ljust surdegsbröd med lite råg

Ett ljust surdegsbröd med några procent råg i som bakas med minimalt med jobb och disk. Receptet är anpassat så att man ska kunna baka det även då man jobbar heltid.


Du behöver:
  • En surdegsgrund i kylen enligt Pain de Martin's surdegsskola
  • En bunke på ca 4 liter (gärna med lock)
  • En bakduk
  • En hushållsvåg
  • En påse ekologiskt rågmjöl (t.ex. Saltå Kvarns)
  • En påse ekologiskt vetemjöl special (t.ex. Saltå Kvarns)

Kväll dag 1:
  • Ta ut surdegsgrunden ur kylen, rör runt ordentligt och släng bort allt utom 0.5-1 cm på botten.
  • Fyll på med 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten
  • Lägg på locket utan att skruva åt och låt det stå över natten i 20-24 graders värme (t.ex. ovanför kylskåpet) 8-10 timmar tills du går upp på morgonen.

Morgon dag 2:
  • Lägg i bunken:
  • 50g surdegsgrund
  • 50g rågmjöl
  • 150g vetemjöl special
  • 200g ljummet vatten
  • Rör om tills allt blandats
  • Lägg på plast/lock och låt stå framme under dagen.
  • Lägg även i 2msk rågmjöl och 2msk ljummet vatten i surdegsgrundsburken och låt stå framme.
Kväll dag 2 (när du kommer hem från jobbet):
  • Stoppa in surdegsgrunden i kylen igen.
  • Lägg i bunken:
  • 750g vetemjöl special
  • 1 msk salt (20g)
  • 450g kallt vatten
  • Blanda ihop allt (enklast och roligast med handen)
  • Låt vila 45 minuter
  • Vik ihop degen enligt den här filmen.
  • Låt vila 45 minuter
  • Vik ihop degen igen
  • Låt vila 45 minuter
  • Lägg ut bakduken på ett bord och mjöla den ordentligt (rågmjöl använder jag)
  • Häll ut degen försiktigt
  • Diska ur bunken lite grovt och torka ur den.
  • Vik ihop degen mot mitten så att det ser ut som den här bilden.
  • Lyft försiktigt upp bakduken med degen i och lägg ned den i bunken.
  • Sätt plast/lock på bunken och ställ in den i kylskåpet.
Kväll dag 3 (när du kommit hem från jobbet):
  • Ta ut bunken från kylen och lägg en plåt över den och vänd försiktigt på allt så att degen hamnar på plåten.
  • Sätt ugnen på 275 grader
  • När ugnen är varm skär du några fina, djupa snitt i brödet så att det kan resa sig fint.
  • Ställ in brödet i ugnen och sänk till 250 grader.
  • Efter 15 minuter kan du sänka till 225 grader.
  • Låt stå ytterligare 40-45 minuter.
  • Ta ut och låt svalna på galler.
Det finns mer avancerade sätt att grädda brödet på med baksten, isbitar, etc, etc. Läs mer om det på t.ex. http://paindemartin.blogspot.com/

1 kommentar:

  1. Vilken service att få ett så noggrannt recept! Och filmen är ju toppen. Min deg blev emellertid för hård-så vikningen blev ju inte som på filmen....
    Och jag hade glömt att salta...

    SvaraRadera