Du behöver:
- En surdegsgrund i kylen enligt Pain de Martin's surdegsskola
- En bunke på ca 4 liter (gärna med lock)
- En bakduk
- En hushållsvåg
- En påse ekologiskt rågmjöl (t.ex. Saltå Kvarns)
- En påse ekologiskt vetemjöl special (t.ex. Saltå Kvarns)
Kväll dag 1:
- Ta ut surdegsgrunden ur kylen, rör runt ordentligt och släng bort allt utom 0.5-1 cm på botten.
- Fyll på med 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten
- Lägg på locket utan att skruva åt och låt det stå över natten i 20-24 graders värme (t.ex. ovanför kylskåpet) 8-10 timmar tills du går upp på morgonen.
Morgon dag 2:
- Lägg i bunken:
- 50g surdegsgrund
- 50g rågmjöl
- 150g vetemjöl special
- 200g ljummet vatten
- Rör om tills allt blandats
- Lägg på plast/lock och låt stå framme under dagen.
- Lägg även i 2msk rågmjöl och 2msk ljummet vatten i surdegsgrundsburken och låt stå framme.
Kväll dag 2 (när du kommer hem från jobbet):
- Stoppa in surdegsgrunden i kylen igen.
- Lägg i bunken:
- 750g vetemjöl special
- 1 msk salt (20g)
- 450g kallt vatten
- Blanda ihop allt (enklast och roligast med handen)
- Låt vila 45 minuter
- Vik ihop degen enligt den här filmen.
- Låt vila 45 minuter
- Vik ihop degen igen
- Låt vila 45 minuter
- Lägg ut bakduken på ett bord och mjöla den ordentligt (rågmjöl använder jag)
- Häll ut degen försiktigt
- Diska ur bunken lite grovt och torka ur den.
- Vik ihop degen mot mitten så att det ser ut som den här bilden.
- Lyft försiktigt upp bakduken med degen i och lägg ned den i bunken.
- Sätt plast/lock på bunken och ställ in den i kylskåpet.
Kväll dag 3 (när du kommit hem från jobbet):
- Ta ut bunken från kylen och lägg en plåt över den och vänd försiktigt på allt så att degen hamnar på plåten.
- Sätt ugnen på 275 grader
- När ugnen är varm skär du några fina, djupa snitt i brödet så att det kan resa sig fint.
- Ställ in brödet i ugnen och sänk till 250 grader.
- Efter 15 minuter kan du sänka till 225 grader.
- Låt stå ytterligare 40-45 minuter.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Det finns mer avancerade sätt att grädda brödet på med baksten, isbitar, etc, etc. Läs mer om det på t.ex. http://paindemartin.blogspot.com/
Vilken service att få ett så noggrannt recept! Och filmen är ju toppen. Min deg blev emellertid för hård-så vikningen blev ju inte som på filmen....
SvaraRaderaOch jag hade glömt att salta...