En knaprig och god blåbärspaj.
Det här receptet är för en 20 cm paj. Ta receptet gånger 1.5 för en 25 cm paj.
50g iskallt smör
50g socker
100g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
en nypa salt
20g ägg
Mandelkräm:
50g mald mandel (skållad helst, men blir gott oskållad också)
50g socker
50g rumsvarmt smör
50g ägg
1 knapp msk siktat vetemjöl
Övrigt:
Färska blåbär. Ca 4-5 dl.
Råsocker
Rumsvarmt smör till att smörja formen.
Gör så här:
- Mördeg: Lägg ihop allt utom ägget och hacka snabbt ihop det till en grynig massa. Lägg i ägget och gör degen mjuk och smidig. Låt vila i kylskåp minst 2 timmar.
- Mandelkräm: Vispa ihop socker, mandel och smör med ballongvisp. Använd sedan slickepott till att få bort alla smörklumpar. Lägg i ägget och vispa med ballongvisp till en lätt och fluffig smet. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ned det med slickepott.
- Smörj pajformen och strö lite råsocker i botten för att få pajen extra krispig.
- Ta ut mördegen ur kylen och bearbeta den tills den blir smidig (annars går den inte att kavla).
- Kavla ut mördegen på mjölat bord och lägg den över pajformen och tryck fast den.
- Grädda i ugn 25 minuter på 200 grader. Täck över med folie om den får för mycket färg.
- Låt botten svalna lite.
- Häll i blåbär nästan ända upp till brädden.
- Stryk försiktigt ut mandelkrämen över blåbären. Det ska helst täcka blåbären, men det gör inget om några sticker upp lite grann.
- Grädda i ugn 50 minuter på 180 grader (utan fläkt).
- Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.