Leta i den här bloggen

torsdag 21 juli 2011

Nektariner i honung

God och fräsch efterrätt. Minns inte var jag såg receptet, men gott var det.

Ingredienser:
Ca 1 mogen nektarin per person
Honung
Smör
Grekisk yoghurt

  1. Värm lika delar smör och honung i en stekpanna
  2. Tvätta och klyfta nektarinerna med skalet på
  3. Stek dem några minuter i pannan
  4. Servera direkt med en klick grekisk yoghurt.

Marinerad fläskytterfilé med honungsglaze

800g fläskytterfilé

Marinad:
1 del soja
4 delar rödvin
Pressade vitlöksklyftor efter smak

Glaze:
1 dl honung
1 msk finriven ingefära eller 1 tsk pulver
salt
peppar
soja

  1. Marinera köttet i plastpåse ca 1 timme (i kylskåp)
  2. Tänd upp grillen och se till att en del av grillen är fri från kol.
  3. Blanda honung och ingefära och smaksätt med lite soja, salt och peppar.
  4. Torka rent köttet och salta och peppra.
  5. Grilla köttet runt om över kolet så att de får en stekyta.
  6. Flytta till platsen utan kol, pensla på glaze och lägg på locket.
  7. Pensla på mer glaze med jämna mellanrum och vänd på köttet.
  8. Ta av köttet när det nått en innertemperatur på 68 grader
  9. Lägg i aluminiumfolie i 10 minuter. (Temperaturen stiger till 72 grader vilket är helt genomstekt. Plocka köttet vid 65 grader för att få ett mer rosa inre).

tisdag 19 juli 2011

Fluffiga potatisplättar med ärtor

Källa: Allt om mat

Gott till t.ex. varmrökt lax.

4-6 plättar

Ingredienser:
500g kokt potatis
2 ägg
2 msk mjöl
1 tsk bakpulver
1 knapp tsk salt
1 krm mald vitpeppar
100g frysta gröna ärtor
1-2 dl mjölk

  1. Blanda samman allt utom potatis och mjölk och låt dra.
  2. Koka potatisen och riv eller mosa den.
  3. Blanda ner potatisen i smeten och rör om.
  4. Häll på mjölk tills det blir en lagom lös smet (det ska gå att klicka ut plättar av den).
  5. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, lägg i smör och stek ca 5 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg och blivit fasta.

onsdag 6 juli 2011

Blåbärspaj med mandelkrämstäcke


En knaprig och god blåbärspaj.

Det här receptet är för en 20 cm paj. Ta receptet gånger 1.5 för en 25 cm paj.

50g iskallt smör
50g socker
100g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
en nypa salt
20g ägg

Mandelkräm:
50g mald mandel (skållad helst, men blir gott oskållad också)
50g socker
50g rumsvarmt smör
50g ägg
1 knapp msk siktat vetemjöl

Övrigt:
Färska blåbär. Ca 4-5 dl.
Råsocker
Rumsvarmt smör till att smörja formen.

Gör så här:
  1. Mördeg: Lägg ihop allt utom ägget och hacka snabbt ihop det till en grynig massa. Lägg i ägget och gör degen mjuk och smidig. Låt vila i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Mandelkräm: Vispa ihop socker, mandel och smör med ballongvisp. Använd sedan slickepott till att få bort alla smörklumpar. Lägg i ägget och vispa med ballongvisp till en lätt och fluffig smet. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ned det med slickepott.
  3. Smörj pajformen och strö lite råsocker i botten för att få pajen extra krispig.
  4. Ta ut mördegen ur kylen och bearbeta den tills den blir smidig (annars går den inte att kavla).
  5. Kavla ut mördegen på mjölat bord och lägg den över pajformen och tryck fast den.
  6. Grädda i ugn 25 minuter på 200 grader. Täck över med folie om den får för mycket färg.
  7. Låt botten svalna lite.
  8. Häll i blåbär nästan ända upp till brädden.
  9. Stryk försiktigt ut mandelkrämen över blåbären. Det ska helst täcka blåbären, men det gör inget om några sticker upp lite grann.
  10. Grädda i ugn 50 minuter på 180 grader (utan fläkt).
  11. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

måndag 4 juli 2011

Köttbullar

Ingredienser:

500 g fin högrev (eller nötfärs)
1 dl panko ströbröd (undvik vanligt ströbröd som innehåller fett och kan härskna)
1.5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 msk söt senap
1 msk hackad färsk oregano
1 msk hackad färsk timjan
0.5 tsk lökpulver
salt
svartpeppar

  1. Blanda panko, grädde och mjölk och ställ i kylen.
  2. Mal högreven.
  3. Blanda i ägg, senap och kryddor och rör om.
  4. Häll i nästan allt av panko-mixen och häll sedan på lite i taget tills det blir en bra konsistens på smeten.
  5. Rulla till bollar.
  6. Stek i smör, eller grilla 8-10 minuter i ugn på 250-275 grader.