Leta i den här bloggen

tisdag 22 februari 2011

Semlefyllning

En god krämig fyllning med lite vaniljsmak och lite tuggmotstånd.

Till två semlor:

60-70g grovt riven mandelmassa.
Finhackat inkråm från bullarna (ca hälften av det man plockat ut)
Ca en halv dl finhackade, osaltade pistagenötter.
Mjölk (3%)
Frön från 1/4 vaniljstång.

Rör ihop allt utom mjölken, späd sedan med mjölk tills det får en krämig konsistens.

Låt stå i kylskåp en stund för att vaniljsmaken ska komma fram.

söndag 20 februari 2011

Semlebullar/Kardemummabullar

Sébastien Boudet (www.brodpassion.se) på Petite France har lagt ut en fantastisk film om hur han bakar sina semlor. Många bra tekniktips i den filmen.



Jag gjorde dessa, fast utan surdeg. Se så fina de blev :)


Försök #2

Ingredienser (kursiv stil på det som ändrats sedan försök #1)
500g ekologiskt vetemjöl special
200g mjölk (hälls i lite i taget, vilket man bara anar i filmen)
85g socker
100g smör
1 ägg
1 tsk (6.25g) salt
15g kardemumma (välstött, inga hela korn kvar)
5g jäst


16 bullar.

200 grader i 14 minuter.

Dessa blev lagom i storleken, men 16 på en plåt är för mycket då de går i varandra. Två plåtar med 8 på varje blir det nästa gång.

Smaken var kanon. Klart lyft från försök #1.


Försök #1:

Ingredienser
500g vetemjöl
200g mjölk (hälls i lite i taget, vilket man bara anar i filmen)
85g socker
100g smör
1 ägg
10g salt
20g kardemumma
10g jäst

200 grader varm ugn i 8-10 minuter (mina tog dock nästan 20 min eftersom de var stora).

Jag blev inte helt nöjd med dessa. Till nästa gång ska jag testa:

- Mindre salt.
- Lite mindre kardemumma. Jag ska även mortla den noggrannare så att det inte finns några hela korn kvar.
- Jag gjorde nio bullar och de blev lite för stora. Tror att 12-14 är bättre.

Spaghetti Carbonara

Jag har letat efter en Carbonara som är krämig och som inte innehåller grädde. Den här är den bästa hittills.

Källa: http://www.foodnetwork.com/recipes/tyler-florence/spaghetti-alla-carbonara-recipe/index.html

Ingredienser
500g spaghetti
2 tsk olivolja
1 pkt bacon (140g) skivad eller i kuber
4 finhackade vitlöksklyftor (ej pressade)
2 stora ägg
1-2 dl nyriven parmesan
Svartpeppar
En näve hackad persilja som garnering

Tillagning
Timingen är allt och det gäller att pastan är klar precis när såsen ska blandas ihop, så att äggen lagas (vill inte se rå äggvita i rätten).

Sätt på pastavatten och lägg i pastan när vattnet kokar.
Vispa ihop ägg (hela ägget) och parmesanosten i en bunke. Det ska vara en slät smet.
När det är 5 minuter kvar av pastatiden, så ska en stekpanna vara uppvärmd till drygt medelvärme.
Släng i bacon och låt det steka tills det blivit lite krispigt ca 3 minuter.
Lägg i vitlöken och låt steka ytterligare en minut.
Nu ska pastan vara klar, så häll av allt vatten. Om du vill kan du spara lite av vattnet för att späda ut såsen senare. Vattnet innehåller en massa bra stärkelse.
Lägg i pastan i stekpannan och rör runt ordentligt så att pastan får baconfett på sig.
Ta bort pannan från värmen (viktigt!) och häll i ägg och parmesanblandningen.
Vispa snabbt och ordentligt så att inte ägget stelnar och blir klumpigt (blir inte aptitligt, jag lovar).
Spä eventuellt ut pastan med det sparade pastavattnet tills det får en smidig konsistens. (Jag gjorde inte detta).
I med lite svartpeppar och salt.
Lägg upp pastan, häll över hackad persilja och servera.
Strö över mer parmesan, peppar och salt efter smak.

lördag 19 februari 2011

Hamburgerdressing

En riktigt god hamburgerdressing. Gör först majonäsen och blanda sedan i resten av ingredienserna.

Källa: http://www.hamburgare.org/hamburgerdressing-a-la-shake-shack/

Majonäs:

Det här behöver du:
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 tsk Colmans Senapspulver (jag tog en klick dijonsenap)
1 tsk vatten
2,5 tsk vitvinsvinäger
0,75 krm salt
1 krm cayennepeppar
1 krm strösocker

Gör så här:
Börja med att ta fram ägg, vinäger och olja ur kylen i god tid innan så att de blir rumstempererade. Det blir lättare att få igång en emulsion och därmed få till en majonnäs om alla ingredienser har lika temperatur.

Blanda vatten, senapspulver, vinäger, salt, socker och cayennepeppar i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa ihop ordentligt. Kör med en elvisp på hög fart och tillsätt olja droppvis eller i en tunn stråle samtidigt som du vispar. När blandningen börjar tjockna kan du hälla i olja snabbare.

Vispa och häll tills all olja är slut. Blir majonnäsen för tjock kan du tillsätta lite vatten för att tunna ut den.


Dressing:

1,2 dl Majonnäs
4 skivor inlagd gurka (jag tog bostongurka)
1 msk ketchup
1 msk amerikansk, gul senap
0,25 tsk vitlökspulver
0,25 tsk paprikapulver
En nypa cayennepeppar

torsdag 17 februari 2011

Apelsinmarmelad

Källa: http://ceciliaappelqvist.se/recept/apelsinmarmelad.html

Den här marmeladen blev helt grym. Gjorde halv sats. Koktiderna kunde inte riktigt halveras utan det tog lite längre tid.


Cirka 2½ liter marmelad:
1500g apelsiner. Gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade
1500g vatten
2000g strösocker
1 msk citronsyra
1 vaniljstång


Tvätta apelsinerna noga med
en borste, i varmt vatten. Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor. För helt slät marmelad går det att köra klyftorna i en mixer. Men då blir den inte riktigt lika god.

Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats. Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget. Lägg därefter i en vaniljstång som du har delat på långsidan, skrapa gärna ur den. Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta.

När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig. Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabbellen på pektinpåsen.

Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt. Behöver du av någon anledning bättre hållbarhet går det att hälla i lite konserveringsmedel efter anvisningarna på förpackningen.

Tips: för att göra marmeladen lite finare, till exempel om det är som en gåva, kan du skiva en apelsin i tunna skivor och lägga ner i grytan de sista tre kokminuterna. Sedan när marmeladen är upphälld i burkar lägger du över en skiva i varje burk och eventuellt en bit av vaniljstången.

Tips 2: har du ingen tillräckligt stor gryta så går det lika bra att halvera satsen och koka i två kastruller. Tänk då på att halvera koktiderna. Hellre att marmeladen får ordentligt med plats än att spisen blir nedkladdad. Marmeladen är svår att få bort när den väl har torkat.