Leta i den här bloggen

måndag 12 december 2011

Vitkålssallad


Källa: http://www.mossagarden.se/index.php?id=293


God även till korv.


Vitkålssallad

300 g vitkål
2 msk olja
1 msk vatten
1 msk vinäger
1 krm salt och svartpeppar

Koka upp 1 liter vatten och strimla vitkålen med en osthyvel. Slaka kålen genom att slå kokande vatten över och låt stå i 1-2 minuter. Häll av det varma vattnet och spola av vitkålen i kallt vatten. Blanda resten av ingredienserna och slå över. Passar bl a till spagetti och köttfärssås.

torsdag 1 december 2011

Höstgryta

Källa: http://minmatblogg.blogspot.com/2010/09/harlig-hostgryta.html


Härlig höstgryta 8-10 port

ca 1,3 kg högrev
ca 1 kg grönsaker i bitar (morötter, kålrot, rotselleri, palsternacka)
4-5 msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
1 liter köttbuljong
4-5 dl grädde
10 korn svartpeppar
5 korn kryddpeppar
4-5 lagerblad
10 hela vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

Skär köttet i bitar (ca 3-4 cm) och bryn i smör eller olja i en stor gryta. Häll på tomatpuré och mjöl. Rör om och späd med grädden och buljongen. Tillsätt alla kryddor och vitlöken. Låt koka på svag värme i 2-2,5 timmar. Lägg ned grönsakerna efter ungefär halva tiden. Skumma av. Tillsätt lite mer grädde eller buljong om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

torsdag 15 september 2011

Mangold med russin

Minns inte var jag läste detta recept, men gott var det.

Ingredienser:
Mangold
Vitlök
Russin
Smör

1. Lägg russinen i blöt en stund innan
2. Skiva vitlöken och stek varsamt i en rejäl klick smör utan att vitlöken tar färg.
3. Rensa mangolden och försök riva bort de där sega trådarna. Dela den grovt.
4. Ta upp vitlöken.
5. Lägg i mangold och stek tills den känns mjuk.
6. Krama ur russinen och lägg i dem en kort stund.
7. Salta och servera. Ev. kan vitlöken strös över.

fredag 26 augusti 2011

Blåbärsglass

Alt 1


Dag 1. Vaniljsås.

1 äggula (medium ägg)
1 ägg (medium ägg)
180g socker
1 vaniljstång
2.5 dl mjölk (3% eller mer)

  1. Vispa ägg, äggula och nästan allt socker i ca 5 minuter.
  2. Skrapa ur vaniljstången och blanda det med lite socker så att fröna delar på sig.
  3. Lägg i frön och stjälk i mjölken.
  4. Värm mjölken tills den precis börjar sjuda.
  5. Häll 1-2 msk av mjölken i äggblandningen under omrörning.
  6. Sänk spisen till låg värme.
  7. Förbered en bunke och ställ en sil över den (ställ gärna bunken i kallt vattenbad).
  8. Häll äggblandningen i mjölken under omrörning.
  9. Rör hela tiden med en träslev tills såsen tjocknar och inte smakar ägg. (Varning: Väldigt lätt att ägget koagulerar = förstört, så passa noga).
  10. Häll snabbt ut såsen genom silen i bunken.
  11. Plocka upp vaniljstjälken och lägg ner den i bunken (mycket smak kvar där).
  12. Lägg plast över i kontakt med såsen så att det inte blir någon kondens.
  13. Låt svalna och kyl sedan ett dygn.


Dag 2. Glass.

Vaniljsås
2 dl grädde
200g blåbär (eller andra bär)

  1. Tina blåbären och mixa dem så att det fortfarande finns några bitar kvar.
  2. Blanda ihop vaniljsås, ovispad grädde och mixade bär och häll i glassmaskinen.
  3. Frys några timmar och servera sedan.

Alt 2 (lite gräddigare)

Dag 1. Vaniljsås

3 äggulor (medium ägg)
45g socker

3 dl grädde
45 g socker
halv vaniljstång

Dag 2. Glass

Vaniljsås

200g blåbär
60g florsocker

  1. Mixa blåbär och florsocker och häll ner i glassmaskinen efter vaniljsåsen.
  2. Häll över i fryst form och frys några timmar innan servering.

Kolgrillad hel kyckling


Till 4-6 personer.

Ingredienser:
1 st majskyckling på ca 1.8 kg

Rub:
1 msk mediummalt havssalt
1 msk (knappt) mediummald svartpeppar
1 msk brunt muskovadosocker
1 msk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk cayennepeppar

  1. Tänd en klotgrill med ca 2kg briketter (ska bli ett helt lager i grillen)
  2. Skär upp kycklingen i ryggen och fläk upp den, så att den blir "platt".
  3. Skär bort lösa skinnslamsor.
  4. Skölj kycklingen i kallt vatten och torka torr.
  5. Gnugga in rub:en på båda sidorna ordentligt och låt stå tills glöden är klar.
  6. Bred ut glöden jämt och lägg på kycklingen med skinnsidan nedåt.
  7. Stäng locket och justera ventilerna så att det blir 150-200 grader i grillen.
  8. Vänd var 20:e minut tills den tjockaste delen av kycklingen är 69 grader (tar ca 60 minuter).
  9. Låt stå en stund och skär sedan upp i lagom bitar.
Gott med bearnaisesås till...

onsdag 24 augusti 2011

Bearnaise


Baserat på: http://kolhydrater.ifokus.se/articles/4d7166dbb9cb462227074d7b-pappas-barnaise-sas

Till ca 3 dl sås:

Reduktion:
7 krossade vitpepparkorn
2-3 persiljestjälkar
2-3 hela kvistar dragon
4 små scharlottenlökar
3 msk fin vitvinsvinäger (gärna champagnevinäger)
1 dl vatten
1 knivsudd cayennepeppar

Sås:
Ca en msk reduktion
3 äggulor
150g smör
Hackad persilja
Hackad dragon

Avsmakning:
Salt
Peppar
Reduktion

  1. Hacka löken och koka ihop reduktionen tills 2-3 matskedar vätska återstår.
  2. Sila reduktionen. (Reduktionen kan sparas i kylskåp om man vill förbereda).
  3. Smält smöret och ställ det åt sidan (det får inte vara för varmt när det blandas i senare).
  4. Häll vatten i botten av en kastrull och koka upp tills det precis börjar bubbla. Vattnet får inte koka mer än så.
  5. Ställ en glasskål över vattenbadet och häll i en msk reduktion.
  6. Vispa i en äggula i taget.
  7. Vispa hela tiden tills det tjocknat (ska vara vaniljsåslikt).
  8. Ta bort kastrullen från värmen.
  9. Häll ner smöret droppvis och sedan i en smal stråle i äggblandningen under noggrann vispning. Häll inte i bottensatsen av smöret.
  10. Blanda i hackad persilja och dragon.
  11. Smaka av med salt, peppar och ev mer reduktion.
  12. Servera direkt.

torsdag 21 juli 2011

Nektariner i honung

God och fräsch efterrätt. Minns inte var jag såg receptet, men gott var det.

Ingredienser:
Ca 1 mogen nektarin per person
Honung
Smör
Grekisk yoghurt

  1. Värm lika delar smör och honung i en stekpanna
  2. Tvätta och klyfta nektarinerna med skalet på
  3. Stek dem några minuter i pannan
  4. Servera direkt med en klick grekisk yoghurt.

Marinerad fläskytterfilé med honungsglaze

800g fläskytterfilé

Marinad:
1 del soja
4 delar rödvin
Pressade vitlöksklyftor efter smak

Glaze:
1 dl honung
1 msk finriven ingefära eller 1 tsk pulver
salt
peppar
soja

  1. Marinera köttet i plastpåse ca 1 timme (i kylskåp)
  2. Tänd upp grillen och se till att en del av grillen är fri från kol.
  3. Blanda honung och ingefära och smaksätt med lite soja, salt och peppar.
  4. Torka rent köttet och salta och peppra.
  5. Grilla köttet runt om över kolet så att de får en stekyta.
  6. Flytta till platsen utan kol, pensla på glaze och lägg på locket.
  7. Pensla på mer glaze med jämna mellanrum och vänd på köttet.
  8. Ta av köttet när det nått en innertemperatur på 68 grader
  9. Lägg i aluminiumfolie i 10 minuter. (Temperaturen stiger till 72 grader vilket är helt genomstekt. Plocka köttet vid 65 grader för att få ett mer rosa inre).

tisdag 19 juli 2011

Fluffiga potatisplättar med ärtor

Källa: Allt om mat

Gott till t.ex. varmrökt lax.

4-6 plättar

Ingredienser:
500g kokt potatis
2 ägg
2 msk mjöl
1 tsk bakpulver
1 knapp tsk salt
1 krm mald vitpeppar
100g frysta gröna ärtor
1-2 dl mjölk

  1. Blanda samman allt utom potatis och mjölk och låt dra.
  2. Koka potatisen och riv eller mosa den.
  3. Blanda ner potatisen i smeten och rör om.
  4. Häll på mjölk tills det blir en lagom lös smet (det ska gå att klicka ut plättar av den).
  5. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, lägg i smör och stek ca 5 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg och blivit fasta.

onsdag 6 juli 2011

Blåbärspaj med mandelkrämstäcke


En knaprig och god blåbärspaj.

Det här receptet är för en 20 cm paj. Ta receptet gånger 1.5 för en 25 cm paj.

50g iskallt smör
50g socker
100g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
en nypa salt
20g ägg

Mandelkräm:
50g mald mandel (skållad helst, men blir gott oskållad också)
50g socker
50g rumsvarmt smör
50g ägg
1 knapp msk siktat vetemjöl

Övrigt:
Färska blåbär. Ca 4-5 dl.
Råsocker
Rumsvarmt smör till att smörja formen.

Gör så här:
  1. Mördeg: Lägg ihop allt utom ägget och hacka snabbt ihop det till en grynig massa. Lägg i ägget och gör degen mjuk och smidig. Låt vila i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Mandelkräm: Vispa ihop socker, mandel och smör med ballongvisp. Använd sedan slickepott till att få bort alla smörklumpar. Lägg i ägget och vispa med ballongvisp till en lätt och fluffig smet. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ned det med slickepott.
  3. Smörj pajformen och strö lite råsocker i botten för att få pajen extra krispig.
  4. Ta ut mördegen ur kylen och bearbeta den tills den blir smidig (annars går den inte att kavla).
  5. Kavla ut mördegen på mjölat bord och lägg den över pajformen och tryck fast den.
  6. Grädda i ugn 25 minuter på 200 grader. Täck över med folie om den får för mycket färg.
  7. Låt botten svalna lite.
  8. Häll i blåbär nästan ända upp till brädden.
  9. Stryk försiktigt ut mandelkrämen över blåbären. Det ska helst täcka blåbären, men det gör inget om några sticker upp lite grann.
  10. Grädda i ugn 50 minuter på 180 grader (utan fläkt).
  11. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

måndag 4 juli 2011

Köttbullar

Ingredienser:

500 g fin högrev (eller nötfärs)
1 dl panko ströbröd (undvik vanligt ströbröd som innehåller fett och kan härskna)
1.5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 msk söt senap
1 msk hackad färsk oregano
1 msk hackad färsk timjan
0.5 tsk lökpulver
salt
svartpeppar

  1. Blanda panko, grädde och mjölk och ställ i kylen.
  2. Mal högreven.
  3. Blanda i ägg, senap och kryddor och rör om.
  4. Häll i nästan allt av panko-mixen och häll sedan på lite i taget tills det blir en bra konsistens på smeten.
  5. Rulla till bollar.
  6. Stek i smör, eller grilla 8-10 minuter i ugn på 250-275 grader.

onsdag 29 juni 2011

Enkel frukt/bärpaj

Till en liten ugnsform på ca 22x18 cm.

ca 500g frukt/bär

75g grovt råsocker
75g socker
100g osaltad smör
90g vetemjöl
50g rågflingor

  1. Smörj formen
  2. Fixa till frukt/bär och täck botten på formen.
  3. Blanda ihop smör och allt socker med handen till en smidig massa.
  4. Lägg i vetemjöl och rågflingor och blanda ihop med handen till en smuldeg
  5. Täck bären noga med smuldegen.
  6. Grädda i varmluft 160 grader 45-60 minuter
  7. Sänk till 140 grader och grädda 45-60 minuter till eller tills den har fin färg och inte bubblar längre.

Lax med senapsfrörub

Källa: Allt om Mat nr10/2011

4 skinn- och benfria laxbitar à 200g

Rub:
1 msk bruna senapsfrön
0.5 msk salt
0.5 tsk nymalen svartpeppar
1 rågat krm cayennepeppar

Mortla ingredienserna till rubben och arbeta in den i laxbitarna.

Grilla 3 minuter på varje sida, två gånger. Dvs totalt 12 minuter.


söndag 26 juni 2011

Märtas skurna chokladkakor

Källa: Sju sorters kakor

Ingredienser:
200g smör
225g socker (2.5 dl)
300g vetemjöl (5 dl)
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Garnering:
1 uppvispat ägg för pensling
Pärlsocker
Hackad mandel

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda smör och socker
  3. Sikta i övriga ingredienser utom ägget
  4. Blanda till en smulig massa
  5. Blanda i ägget tills det blir en smidig deg.
  6. Dela i 6 delar.
  7. Rulla ut varje del till en rulle och lägg 3 rullar på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Platta ut varje rulle lite grann med en gaffel
  9. Pensla med uppvispat ägg och häll över pärlsocker och hackad mandel.
  10. Grädda en plåt i taget i ugnen ca 15 minuter
  11. Skär direkt i sneda snittar som är ca 2 cm breda.
Ska gå att grädda båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn på 175 grader. Har dock inte testat.

Inlagda citroner

Hackas eller skivas och används som grilltillbehör (fisk eller kött) eller ingrediens i grytor.

Källa: Gourmet nr9/2011

Ingredienser:

1kg ekologiska citroner (ca 6 st)
1 röd chili
2 lagerblad
3 msk salt
4 msk socker
ca 1 liter vatten
  1. Sterilisera en 2-liters burk med lock.
  2. Skrubba citronerna, skär av ändarna och dela varje citron i sex klyftor. Peta bort kärnorna.
  3. Dela och kärna ur chilin.
  4. Lägg citroner, chili och lagerblad i burken och strö över salt och socker.
  5. Stäng locket och skaka försiktigt om burken.
  6. Häll på ca 1 liter vatten så att alla citronerna täcks. Lägg på en tyngd så att alla citroner hålls under vattenytan.
  7. Förvara mörkt och svalt i 3-4 veckor. Vänd burken några gånger under tiden.

tisdag 14 juni 2011

Emmas rabarberchutney

Gott till t.ex. grillat fläskkött. Det går bra att använda sen, grön rabarber.

Källa: Allt om mat nr9/2011

Till ca 7-9 dl:
700g ansad rabarber (skalad)
2 gula lökar
6 dl strösocker
2 msk 12% ättiksprit
1 dl vatten
1 knapp tsk mald kanel
1 tsk gula senapsfrön
1 krm nymald vitpeppar
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver

1. Ansa och skär rabarbern i 1 cm bitar
2. Blanda alla ingredienser och låt småputtra i 45 minuter. Skumma av med hålslev då och då.
3. Häll upp på rena glasburkar. Lägg plast i kontakt med chutneyn så att det inte bildas kondens och mögel.

Håller sig ca 1 månad i kylen.

Grillad paprika-röra

Gott till grillat.

Ingredienser:
Olivolja
3 vitlöksklyftor skivade
1 gul lök (6-7 cm i diameter), grovt hackad
1 burk inlagda grillad paprika (motsvarar ca 4 paprikor), grovt hackad
Citronsaft
Salt
Peppar

1. Stek olivolja, vitlök och lök på svag värme i 10 minuter utan att det tar färg.
2. Lägg i paprikan och värm upp.
3. Mixa till en slät röra
4. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

tisdag 31 maj 2011

Krispig klyftpotatis

En krispig klyftpotatis.

Källa: Jamie Oliver
  1. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in en plåt.
  2. Skala (valfritt) och skär potatis i klyftor och lägg i en stekpanna.
  3. Fyll på med vatten så det täcker, salta och koka potatisen halvmjuk.
  4. Häll av potatisen i ett durkslag.
  5. Hetta upp olivolja i pannan och häll tillbaks potatisen i pannan.
  6. Skaka om potatisen så olivoljan sprids jämnt.
  7. Häll ut potatisen på plåten.
  8. Låt stå i ugn tills potatisen fått fin färg (20-30 min)
Variant 1: Vitlökssmak
I steg 5: Rosta några vitlöksklyftor några minuter i olivoljan, plocka sedan bort dem och häll sedan potatisen i pannan.

Variant 2: Rosmarin/citron
Lägg i en rosmarinkvist och citronskal tillsammans med potatisen i pannan och låt följa med in i ugnen.

Variant 3: Rosmarinsalt
Mortla rosmarin och salt tillsammans och sila det. Strö rosmarinsaltet över potatisen.


måndag 30 maj 2011

Blue Cheese Dip

Källa: http://www.bbqtaste.se/blue_cheesesas_delux.asp

50 g ädelost (krämig och smakrik)
2 dl majonäs
1/2 dl gräddfil
2 msk worcestershiresås
1 tsk tabasco (originalet hade 2 tsk)
1 st vitlöksklyfta pressad
1 msk dijonsenap
svartpeppar

Mosa ädelosten med en gaffel och rör ned majonäs samt gräddfil.
Blanda samman resten av ingredienserna och smaka av med svartpeppar.
Låt vila i kylskåpet tills det är dags för servering.

Variant på Collard Greens

Källa: Gourmet nr 3 2011

6-8 portioner

4 vitlöksklyftor
300g kål (primörvitkål, pak choy, savoy, etc)
6 skivor bacon
1.25 dl kokosmjölk
4 msk soja
1 msk grovkornig, söt senap
3 msk olivolja
1 msk osaltat smör

  1. Stek bacon knaprigt och låt rinna av
  2. Koka upp kokosmjölk och soja i en kastrull och blanda i smulat bacon och senap.
  3. Skala och dela vitlöken och rosta den i olivoljan ca 10 minuter tills den är ljusbrun (får ej brännas vid).
  4. Plocka upp vitlöken ur oljan och släng den.
  5. Fräs strimlad kål i vitlöksoljan tills den börjar mjukna.
  6. Rör ner kokosmjölkblandningen och låt puttra ca 20 minuter.

torsdag 26 maj 2011

Jordärtskockssoppa

Väldigt gott med de små chipsen till soppan.

Källa: http://matorama.se/2010/01/25/jordartskockssoppa-med-jordartskockschips/

Jordärtskockssoppa – mild krämig soppa av jordärtskockor med vitt vin & vispgrädde toppad med hemfrästa chips av jordärtskocka.

Lättlagad, snabblagad och underbart god! Gott med det krispiga små chipsen mot den lena soppan och även om de sjunker ner efter en stunds ätande är de goda lite blöta. Jordärtskockschipsen var så goda att jag borde ta mig tid att göra en större mängd av blandade rotfrukter vid tillfälle.

Vegetariskt? Byt ut till grönsaksbuljong.

Lyxa till jordärtskockssoppan genom att toppa med en grillad pilgrimsmussla.

Servera med bröd eller god smörgås då en portion är en tallrik soppa.

2 portioner eller 4 portioner som små förrätter

Ingredienser
2 st schalottenlökar, finhackade
1 st vitlöksklyfta, finhackad
300 g oskalade jordärtskockor
1,5 dl kycklingbuljong(1,5 dl vatten + 0,5 tärning) (jag använde ox-/spareribsfond)
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 msk smör
1-2 msk olivolja eller mer
flingsalt
salt & svartpeppar

Beskrivning
Skala jordärtskockorna och lägg i iskallt vatten direkt så att de inte mörknar. De är lite av en puckelpist vid skalningen…

Hyvla 0,5-1 jordärtskocka till tunna skivor. Torka av eventuell vätska. Hetta upp olivoljan i en liten stekpanna så och lägg i jordärtskocksskivorna och låt dem nästan friteras på båda sidor till gyllene jordärtskockschips. Salta med flingsalt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Tärna resten av jordärtskockorna och lägg tillbaka i iskallt vatten.

Fräs schalottenlöken lätt i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockorna och låt färsa med några minuter. Tillsätt därefter buljongen, vinet och grädden. På med lock och låt koka upp och sedan småkoka i 10 minuter tills jordärtskocksbitarna är mjuka. Mixa och smaka av med salt & peppar. Späd eventuellt soppan med vatten eller mer grädde. Koka upp och servera jordärtskockssoppan toppad med chipsen.

onsdag 18 maj 2011

"Världens bästa chili"

En mustig och god chili. Har aldrig lyckats hitta alla typer av peppar man ska ha i, men det blir gott ändå. Jag gjorde den på högrev med ben och ur den får man ut ca 50% av vikten i kött. Dvs för att få 2kg kött till chilin behövs 4kg högrev med ben. Benen använder man lämpligen till fonden som ska i chilin.

Källa: http://www.hornfeldt.se/chili


Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:

  • tomater
  • vita bönor
  • gul lök
  • köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött.

Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
och inte enbart blir olidligt skarp.

Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
- NORTH TEXAS RED.

Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har
klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

Det här är vad du behöver:

  • En mycket stor svart järngryta
  • En stekpanna
  • En liten kastrull
  • En helflaska tequila
  • Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
  • 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
    affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
    blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
    röda paprikor.)
  • 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
    affärer.)
  • 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
    torkad, mald piri-piri).
  • 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
    välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
  • Baconfett (eller olja) att steka i.
  • 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
  • 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
  • En halv kopp mjöl.
  • En kopp chilipulver.
  • Två koppar mörk oxbuljong.
  • 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
    kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
  • 2 matskedar oregano.
  • 2 matskedar malda korianderfrön.
  • 1/2 matsked socker.
  • Salt, efter smak. Börja försiktigt!
  • Lite grovt majsmjöl, masa harina.

Så här gör du:

  1. Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
    också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
  2. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
    pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
  3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
    en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
    ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
    tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
    Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
    lödkolven.)
  4. Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
    börjar det nämligen dra ihop sig.
  5. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
  6. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
    om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
    ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
  7. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
  8. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
    pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
  9. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
    Koka upp.
  10. Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
    skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
    av det resterande ölet.
  11. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
    så att mästerverket inte bränns fast i botten.
  12. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
    tre timmar.
  13. Tequila!!!
  14. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
    Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
  15. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
  16. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

fredag 13 maj 2011

Fiskgratäng

En variant på en fiskgratäng jag hittade på tasteline.

Källa: http://www.tasteline.com/Recept/fiskgratang

Ingredienser:
400 gram fisk (t.ex. halvtinat torskblock)
1 msk smör
1 tsk salt
2 msk fiskbuljong
100 gram räkor
Ett knippe grön sparris
Finklippt dill

Gratinering:
1/2 dl riven ost

Gratängsås:
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk vetemjöl
fiskspad
1 st äggula(or)
salt
peppar


1. Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta eller skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.

2. Smörj en ugnsfast form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt fiskbuljongen och koka i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.

3. Gör gratängsåsen. Blanda grädden, mjölet och fiskspadet (det som ligger i ugnsfasta formen) och hetta upp i 3 minuter. Tillsätt äggulan och kryddorna.

4. Bryt av den träiga nederdelen på sparrisarna och dela resten i 2-3 cm långa bitar.

5. Lägg räkorna på fisken, lägg sparrisen runt om, och slå sedan såsen över. Strö på osten och gratinera i 250 grader varm ugn tills rätten är genomvarm och har fått fin färg (ca 15-20 min). Garnera med dill.

Servera med t.ex. råris.

fredag 6 maj 2011

Bouillabaise

Den här gjorde vi Valborg 2011. De fiskar vi hade med var piggvar, abborre, gös, sjötunga och havskräftor.

Källa: http://www.bonjourprovence.nu/recept_bouillabaise.htm


"Vi gör en sats som räcker till våra tio hungriga gäster och till det behöver du 4 kilofärsk fisk. Minst fyra olika sorter varav minst en sorts skaldjur, tänk då på att olika fiskar har olika konsistenser och tar olika lång tid att koka. Fiskar du kan använda till den färdiga soppan är t.ex.

Fasta fiskar: sjötunga, piggvar, gädda, abborre
Mjälla fiskar: hälleflundra, ål, kummel, småtorsk, vitling
Extra goda: fjärsing, knorrhane, marulk, havsål, bläckfisk
Skaldjur: hummer, havskräftor, krabba, musslor


Receptet:

Soppan:
2½ dl finhackad gul lök
2½ dl finstrimlad purjolök
1 dl olivolja
5 st vitlöksklyftor
500 g mogna tomater
2½ lit vatten
5 dl torrt vitt vin
8 persiljekvistar
2 krm basilika eller färska blad
1 krm fänkål
1 lagerblad
½ g saffran
¼ apelsinskal
1 msk salt
1 krm vitpeppar
persilja
fiskben och huvuden från rensningen ca 2 kg

Vitlökskrutonger:
12 skivor vitt bröd (fyrkantigt formabröd)
Olivolja
Vitlök

Rouille:
5 vitlöksklyftor
1 kokt (i soppan) potatis
½ dl finhackad röd paprika, lätt kokt
1 tsk basilika
En nypa cayennepeppar
½ dl olivolja, jungfru
Salt & peppar

Så här gör du:
Soppan:
Låt den finhackade löken och purjolöken sakta svettas i olja på medelvärme i ca 5 minuter. Krossa vitlöksklyftorna med baksidan av ett knivblad, grovhacka tomaterna och lägg allt i kastrullen och låt koka med löken i ytterligare 5 minuter.

Häll på vatten och vin, tillsätt alla kryddorna och fiskbenen. Ben, huvud och skal från skaldjur skall användas dock utan fiskens skinn, fenor och jälar. Koka på svag värme ca 40 minuter och rör om då och då..
Sila buljongen genom silduk eller finmaskigt durkslag. Smaka av och krydda mer om så önskas, exempelvis salt eller saffran.
Buljongen skall nu vara färdigkryddad och ca 2½ liter.

Det är nu dags att tillsätta de olika fisksorterna.
Om du har färsk hummer så koka den i den färdiga buljongen genom att koka upp buljongen och lägga i hummern, koka under lock ca 8-10 minuter.
Lägg i fiskar med fast kött, koka ca 5 minuter, Lägg i resten av fisk och skaldjur, koka snabbt upp och låt koka ca 5 minuter, havskräftor behöver bara 3 minuter.

Ta försiktigt upp all fisk och skaldjur och lägg upp på ett stort serveringsfat, strö över hackad persilja.

Servera soppan het i djupa tallrikar och servera vitlöksbröd och rouille till.

Vitlökskrutonger:
Rosta små trekanter av vitt bröd i 165 graders ugnsvärme ca 30 minuter. (ett formbröd delas diagonalt i fyra trekanter)
Efter halva tiden skall de penslas med olivolja och när de är färdiga skall de gnidas med skalade vitlöksklyftor.

Rouille:
Lägg vitlök, paprika, potatis och kryddor i en mortel eller mixer. Stöt eller mixa allt till en seg pasta.
Rör i oljan, lite i taget, smaka av med salt och peppar, tillsätt 3 msk av soppan just innan såsen skall ätas."

torsdag 21 april 2011

Ungsgrillade kycklinglår

Kryddiga kycklinglår med krispigt skinn.

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg kycklinglår med skinn i ugnssäker form.
Häll över olivolja, salt, peppar, vitlökspulver och chilipulver.
Arbeta in det i låren.
Lägg kycklinglåren med skinnsidan upp och se till att skinnet täcker så mycket som möjligt av köttet (annars blir det torrt).
Ställ in i ugnen ca 1.5 timme.

Servera t.ex. med en risotto.

måndag 11 april 2011

Mördeg som går att kavla

Från www.brodpassion.se


Detta blir rätt mycket mördeg. Till en 20 cm paj gör jag en tredjedels sats.


Pâte sablée
300 g vetemjöl
1 nypa salt
1 nypa bakpulver
150 g socker
150 g osaltat smör, kallt
60 g ägg

Hacka allt utom ägget till en smulig massa.
Arbeta in ägget precis så att degen blir smidig (inte för länge eller för hårt).
Låt vila minst 2 timmar i kylskåp. Helst ett dygn.

Knåda degen tills den känns smidig.
Mjöla bakbordet.
Platta till degen lätt.
Kavla en gång från mitten och utåt.
Rotera degen ett kvarts varv.
Kavla igen, rotera, etc, etc, tills degen är lagom tjock för ändamålet.

söndag 10 april 2011

Buffalo Wings i ugn

Ingredienser:

1 pkt kycklingvingar (12-16 st)

Panering 1:
2 dl vetemjöl
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk salt

Panering 2:
300g smält smör
1 msk cayennepeppar
ljust muskovadosocker
vitvinsvinäger
salt

1. Häll ingredienserna för panering 1 i en förslutningsbar plastpåse eller burk.
2. Lägg i vingarna och skaka om tills alla är täckta ordentligt.
3. Skaka av överflödigt mjöl och lägg vingarna på en plåt på bakplåtspapper.
4. Ställ in i kylen (utan att täcka plåten) och låt stå minst 2 timmar (gärna över natten).
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Smält smöret och cayennepeppar i en kastrull som precis rymmer en vinge.
7. Smaken är nu ganska besk, så smaka upp det med socker, vinäger och salt.
8. Vänd vingarna i smöret och lägg upp dem på ett ugnsgaller.
9. Ställ direkt in vingarna i mitten av ugnen, samt en plåt under som fångar upp droppande fett.
10. Efter ca 45 minuter har vingarna en krispig yta och är klara.

måndag 4 april 2011

Risotto

Ingredienser (4 portioner):

olivolja
1.5 stjälk blekselleri, mycket finhackad eller mixad
1 gul lök, mycket finhackad eller mixad
2 bitar finhackad soltorkad tomat (torr, ej i olja).
1.5 dl vitt vin
4 dl avorioris
1 Hönsbuljongtärning
1-2 liter kokande vatten
50 g smör
50 g fint riven parmesan
Citron
salt

Fräs blekselleri, tomat och lök i oljan på mellanvärme i minst 10 minuter utan att det tar färg.
Häll i riset. Rör om då och då tills riset känns så hett att man knappt kan ta i det.
Häll i vinet, sänk värmen lite och låt koka upp.
När vinet sugits upp, så lägg i buljongtärningen och lite salt. Häll sedan på lite kokande vatten.
Rör om ofta för att dra ut stärkelsen ur riset, så att det blir krämigt.
Fyll på med mer vatten allt eftersom det kokar in och sugs upp.
När riset känns klart (tar 20-30 min), så lägg i smöret och parmesanosten.
Låt det bli varmt och smaka sedan av med salt, några droppar citron och kanske lite mer parmesan.

Jag serverade med fint skivad salladslök, räkor och toast.

fredag 1 april 2011

Kikärtsburgare

Källa: http://www.minmammasmat.com/index.php?option=com_content&view=article&id=628:kikaertsburgare&catid=18:vegetariskt&Itemid=28

1 burk kikärtor utan spad (400g)
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk hackad timjan (jag tog en knapp tsk torkad)
2 msk maizena eller potatismjöl
1 tsk curry
1/2 tsk salt
rapsolja

Häll alla ingredienser utom oljan i en mixer och mixa ihop. Mixa i ca 2 msk olja, några droppar i taget. Dela upp smeten i 4 bollar. Platta ut dem och stek dem i ordentligt med rapsolja ca 5 minuter på varje sida (medelvärme).

Den här dressingen var grym tillsammans med kikärtsburgarna:

4 msk mango chutney
4 msk majonäs
1/2 tsk curry

Servera med hembakat hamburgerbröd, dressing, isbergssallad, rödlök och tomat.

måndag 28 mars 2011

Fransk äppelkaka

God, lyxig och snygg äppelkaka.

Källa: http://petite-france.blogspot.com/2011/01/la-tarte-aux-pommes.html

Det här receptet är för en 20 cm paj. Ta receptet gånger 1.5 för en 25 cm paj.

Kompott:
3 skalade äpplen skurna i bitar (jag tog söta äpplen).
1/2 vaniljstång (frön + stång)
Saft från 1/4 citron
Zest från 1/2 citron
1 dl vatten

50g iskallt smör
50g socker
100g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
en nypa salt
20g ägg

Mandelkräm:
50g mald mandel (skållad helst, men blir gott oskållad också)
50g socker
50g rumsvarmt smör
50g ägg
1 knapp msk siktat vetemjöl

Övrigt:
2 äpplen till garnering
Råsocker
Rumsvarmt smör till att smörja formen.

Gör så här:
  1. Kompott: Lägg kompottingredienserna i en kastrull med lock och låt koka kanske en timme, eller tills det blivit en mjuk kompott. Rör om då och då så att det inte fastnar.
  2. Mördeg: Lägg ihop allt utom ägget och hacka snabbt ihop det till en grynig massa. Lägg i ägget och gör degen mjuk och smidig. Låt vila i kylskåp minst 2 timmar.
  3. Mandelkräm: Vispa ihop socker, mandel och smör med ballongvisp. Använd sedan slickepott till att få bort alla smörklumpar. Lägg i ägget och vispa med ballongvisp till en lätt och fluffig smet. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ned det med slickepott.
  4. Smörj pajformen och strö lite råsocker i botten för att få pajen extra krispig.
  5. Kavla ut mördegen och lägg den över pajformen och tryck fast den.
  6. Spritsa mandelkrämen i en spiral, så att den täcker hela botten.
  7. Grädda i ugn 25 minuter på 200 grader. Täck över med folie om den får för mycket färg.
  8. Låt botten svalna lite, samtidigt som kompotten också får svalna lite.
  9. Lägg på kompotten jämt över pajen.
  10. Skala och skär garneringsäpplena i tunna skivor (1-2 mm) och lägg dem så att de täcker hela pajen.
  11. Grädda i ugn 50 minuter på 180 grader (utan fläkt).
  12. Servera med en klick lättvispad grädde.

Snabba citronpickles

Det här citrontillbehöret var gott till stark mat (en curry i det här fallet) och tog en minut att göra.

Källa: http://www.recept.nu/1.317969/jamie_oliver/soppor_grytor/artor/jamie_olivers_vegetariska_currygryta

Ingredienser:
1 citron
olivolja
2 tsk svart senapsfrö
1 tsk gurkmeja
0.25 finhackad chili
Salt

Gör så här:
  1. Skär citronen i klyftor, ta bort kärnor och skär klyftorna i små bitar.
  2. I en stekpanna på medelhög värme lägger du olja, senapsfrö, gurkmeja och chili. Låt det fräsa till.
  3. Lägg i citron och lite salt.
  4. Låt fräsa i 10 sekunder under omskakning och häll sedan upp så att det får svalna.

måndag 21 mars 2011

Pulled Pork

Källa: Gourmet 2011/03

Ingredienser:
1 1/2 kg fläsksida (originalet hade välmarmorerad fläskkarré).
1 msk mald spiskummin
1/2 msk mald koriander
1 msk chiliflingor
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk svartpeppar
1/2 msk salt

1. Sätt ugnen på 125 grader
2. Blanda ihop kryddorna (se till att alla klumpar av sockret är borta)
3. Skär bort svålen, men spara allt fett.
4. Gnid in köttet med kryddblandningen.
5. Lägg köttet i en ugnssäker form eller plåt med höga kanter. Täck över noga med aluminiumfolie, så att ingen luft kommer ut. Spänn inte för hårt, eftersom köttet kommer att dra ihop sig och bli lite högre mot slutet.
6. Baka i mitten av ugnen i ca 5 timmar. Det är lätt att dra isär köttet med två gafflar när det är klart.
7. Sila spadet och spara det!
8. Lägg tillbaka köttet och häll över en del av spadet, sätt ugnen på 225 grader och grilla köttet (utan folie) i ca 30 minuter tills det fått en knaprig yta.

Jag serverade med stekt potatis, BBQ-sås och en bottenredd sås gjord av skyn. Gott!

Dagen efter gjorde jag mackor på hembakat vitt bröd, kött och sky värmt i mikron + en sked BBQ-sås. Godaste och saftigaste mackan på länge.

BBQ-sås

Källa: Gourmet 2011/03

Ingredienser:
1/2 finhackad gul lök
1 1/2 msk finhackad ingefära
1/2 finhackad röd chilifrukt
1/2 dl mörkt muscovadosocker
3/4 dl vitvinsvinäger
1 burk krossade tomater (400g)
salt
rapsolja

1. Fräs lök, ingefära och chili på mellanvärme i 5-10 minuter (utan att de tar färg)
2. Häll i socker, krossad tomat och nästan all vinäger. Småkoka under lock i 15 minuter.
3. Smaka av med salt och ev. mer vinäger.
4. Mixa till lagom chunkiness.

onsdag 16 mars 2011

Renskav

God renskavsgryta från http://matalskaren.blogspot.com/2007/10/ntligen-recept-renskav-med-variation.html

Jag skippade svampen och lite annat och gjorde den så här:

Ingredienser: (ca 3 personer)
1 pkt halvtinad renskav 240g
75g skalad kålrot, fint skuren i tärningar
en halv lök, fint skuren i tärningar
3 finhackade enbär
en nypa timjan
1/2 tsk japansk soja (hade inte någon annan)
40g smulad getost
2 dl mellangrädde
salt
peppar
smör
rapsolja

  1. Stek enbär, kålrot och lök i rätt mycket smör och rapsolja på medelvärme, ca 10-15 minuter. Den ska inte få färg.
  2. Peta fräset åt sidan, lägg i mer smör och rapsolja, höj värmen och lägg i renskavet.
  3. Blanda ihop allt när renskavet tinat och låt puttra en stund till.
  4. Lägg i timjan och puttra en minut till.
  5. Häll på grädde och soja och låt koka ihop i ca 10 minuter.
  6. Lägg i getosten och låt den smälta någon minut.
  7. Smaka av med salt och peppar.
Till detta hade jag potatis- och palsternackamos och lingonsylt.

fredag 11 mars 2011

Boston Baked Beans

Goda och mustiga Boston Baked Beans. En aning söta, så nästa gång ska jag testa med lite mindre socker och sirap.


Ca 8 portioner.
Tid:
10 minuter dag 1.
4.5 timme dag 2, varav 4 timmar tid i ugnen.

Ingredienser:
450g torkade vita bönor

13dl vatten
0.5 tsk bakpulver

250g tärnat bacon eller stekfläsk
1 liten finhackad gul lök
0.8 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 hårt packade msk muscovadosocker
1 tsk malda gula senapsfrön
0.5 tsk mald svartpeppar

Dag 1.
  1. Lägg bönorna i en 3-4 liters gryta med lock och häll på 2 liter vatten
  2. Låt stå över natten
Dag 2.
  1. Häll av vattnet
  2. Häll på 13 dl vatten och bakpulver
  3. Sätt ugnen på 150 grader med ett galler längst ned.
  4. Koka upp och låt sedan sjuda 10 minuter (se det kokar lätt över, så se upp!)
  5. Häll ut bönorna i ett durkslag över en bunke och låt dem rinna av. Spara spadet!
  6. Gör ren grytan och häll sedan i resten av ingredienserna och rör om ordentligt.
  7. Häll i bönorna och rör om ordentligt igen.
  8. Lägg på locket och ställ in i ugnen.
  9. Släng inte ut det sparade spadet!
  10. Låt stå i ugnen 2.5 timmar
  11. Ta ut och häll i resten av spadet och rör om ordentligt.
  12. Ställ tillbaks i ugnen och låt stå 1 timme.
  13. Ta av locket och låt stå 30 minuter till i ugnen.
  14. Servera!

torsdag 10 mars 2011

Buttermilk Chicken

En riktigt god och mör buttermilk chicken.



Dag 1.

    Marinad:
    200g A-fil
    1 msk Worchester
    1 tsk salt
    1 krm vitlökspulver
    1 krm nymald kummin
    1 krm nymald svartpeppar
    1 krm cayennepeppar

    2 (små) färska kycklingfiléer

    1. Blanda ihop marinaden i en 1-2 liters bunke
    2. Skär loss innerfiléerna och dela resten på mitten så att filén inte blir så tjock (går fortare att steka den sedan)
    3. Lägg filéerna i bunken och rör om och se till att all kyckling är täckt av marinad.
    4. Marinera 12-24 timmar. Rör gärna om ibland.


    Dag 2.

    Ingredienser:
    60g vetemjöl (1 dl)
    1 tsk salt
    1 krm nymald svartpeppar
    Rapsolja till stekning
    1. Rör ihop mjöl, salt och peppar och lägg på ett fat
    2. Skölj snabbt kycklingbitarna i kallvatten och torka av dem lätt.
    3. Vänd sedan en bit i taget noggrant så att hela biten täcks av paneringen.
    4. Skaka av överflödet och lägg upp bitarna på smörgåspapper/bakplåtspapper och låt stå 15 minuter
    5. Häll upp olja i en panna så att det blir ett lager i botten (filéerna ska mer eller mindre friteras på ytan).
    6. Stek på medelhög värme tills filéerna är genomstekta. Vänd då och då. Jag stekte bitarna totalt ca 4 minuter på varje sida med plattan satt på styrka 7 av 9.

    måndag 7 mars 2011

    Ljust surdegsbröd med lite råg

    Ett ljust surdegsbröd med några procent råg i som bakas med minimalt med jobb och disk. Receptet är anpassat så att man ska kunna baka det även då man jobbar heltid.


    Du behöver:
    • En surdegsgrund i kylen enligt Pain de Martin's surdegsskola
    • En bunke på ca 4 liter (gärna med lock)
    • En bakduk
    • En hushållsvåg
    • En påse ekologiskt rågmjöl (t.ex. Saltå Kvarns)
    • En påse ekologiskt vetemjöl special (t.ex. Saltå Kvarns)

    Kväll dag 1:
    • Ta ut surdegsgrunden ur kylen, rör runt ordentligt och släng bort allt utom 0.5-1 cm på botten.
    • Fyll på med 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten
    • Lägg på locket utan att skruva åt och låt det stå över natten i 20-24 graders värme (t.ex. ovanför kylskåpet) 8-10 timmar tills du går upp på morgonen.

    Morgon dag 2:
    • Lägg i bunken:
    • 50g surdegsgrund
    • 50g rågmjöl
    • 150g vetemjöl special
    • 200g ljummet vatten
    • Rör om tills allt blandats
    • Lägg på plast/lock och låt stå framme under dagen.
    • Lägg även i 2msk rågmjöl och 2msk ljummet vatten i surdegsgrundsburken och låt stå framme.
    Kväll dag 2 (när du kommer hem från jobbet):
    • Stoppa in surdegsgrunden i kylen igen.
    • Lägg i bunken:
    • 750g vetemjöl special
    • 1 msk salt (20g)
    • 450g kallt vatten
    • Blanda ihop allt (enklast och roligast med handen)
    • Låt vila 45 minuter
    • Vik ihop degen enligt den här filmen.
    • Låt vila 45 minuter
    • Vik ihop degen igen
    • Låt vila 45 minuter
    • Lägg ut bakduken på ett bord och mjöla den ordentligt (rågmjöl använder jag)
    • Häll ut degen försiktigt
    • Diska ur bunken lite grovt och torka ur den.
    • Vik ihop degen mot mitten så att det ser ut som den här bilden.
    • Lyft försiktigt upp bakduken med degen i och lägg ned den i bunken.
    • Sätt plast/lock på bunken och ställ in den i kylskåpet.
    Kväll dag 3 (när du kommit hem från jobbet):
    • Ta ut bunken från kylen och lägg en plåt över den och vänd försiktigt på allt så att degen hamnar på plåten.
    • Sätt ugnen på 275 grader
    • När ugnen är varm skär du några fina, djupa snitt i brödet så att det kan resa sig fint.
    • Ställ in brödet i ugnen och sänk till 250 grader.
    • Efter 15 minuter kan du sänka till 225 grader.
    • Låt stå ytterligare 40-45 minuter.
    • Ta ut och låt svalna på galler.
    Det finns mer avancerade sätt att grädda brödet på med baksten, isbitar, etc, etc. Läs mer om det på t.ex. http://paindemartin.blogspot.com/

    söndag 6 mars 2011

    Enkla, goda frukostbröd.

    Det är svårt att tänka sig ett enklare sätt att ordna 10 goda brödbullar till frukost än detta.


    Ingredienser:
    300g kallvatten
    400g ekologiskt vetemjöl
    3g jäst (ett litet hörn)
    1 rågad tsk salt
    En näve russin eller annan frukt/nötter (funkar utan också)

    1. Rör ihop ingredienserna på kvällen i en bunke.
    2. Täck bunken med lock eller plast och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
    3. På morgonen häller du försiktigt ut degen på mjölat bord. Jag vek försiktigt ihop degen också för att få den mjölad runt om.
    4. Kapa försiktigt ut ca 8-10 bitar. Undvik att platta till degen.
    5. Lägg försiktigt upp dem på en plåt med bakplåtspapper, strö över mjöl och täck med bakduk.
    6. Sätt ugnen på max (275 grader) och låt den bli varm.
    7. När bröden jäst 30 minuter så ställ in plåten mitt i ugnen. (Eller ännu hellre: lägg över bakplåtspappret på en het plåt och ställ in den. Då blir bröden högre och finare.)
    8. Grädda i ca 14 minuter eller tills de har fått fin färg på ovansidan och lite skorpa.
    9. Ta ut och låt svalna på galler.
    Tips 1:
    Blanda 350g vetemjöl special och 50g annat mjöl (dinkel, råg, korn, etc).

    Tips 2:
    Gör tre korta baguetter istället för bullar.

    Tips 3:
    Gör goda korvbröd genom att använda enbart vetemjöl och forma bullarna avlånga.

    Tips 4:
    Ändra receptet till:
    45g flytande surdeg
    270g vatten
    375g mjöl
    1 rågad tsk salt

    Nu måste bröden jäsa i ca 60 minuter innan de bakas av, annars blir de för kompakta.


    Tips 5:
    Baka ut bröden på vetekli istället för mjöl, så får de en extra krispig yta.

    lördag 5 mars 2011

    Chokladmaränger

    Gott om man får äggvitor över.

    Ingredienser:
    100g dl äggvita
    200g gram socker
    30g gram god, mörk choklad
    Grovt hackade hasselnötter

    1. Plocka bort de vita strängarna från äggvitan
    2. Ugnen på 130 grader
    3. Vispa äggvita och socker i vattenbad till ca 55-60 grader (som jämförelse är det ungefär den temperatur som varmvatten har när det är som varmast ur kranen)
    4. Elvispa tills det svalnat
    5. Smält chokladen i mikro (låg effekt) eller i vattenbad och rör ner den i marängen.
    6. Klicka ut på bakplåtspapper.
    7. Strö över hasselnötter.
    8. Grädda tills de är lite sega i mitten (beror på storlek). Matskedsklickar kanske tar 40-50 minuter.

    torsdag 3 mars 2011

    Potatisgnocchi

    Hemlagad gnocchi med t.ex. en enkel tomatsås är sjukt gott.

    Den här filmen beskriver recept och teknik bra, även om man inte behöver så mycket prylar som han: How to Make Gnocchi

    Jag gjorde dock Gnocchi efter det här receptet:

    Ingredienser (till 2 jättehungriga eller 4 småhungriga):
    750g mjölig potatis
    2 äggulor
    2-3 dl mjöl
    salt

    1. Koka potatis med skal i saltat vatten
    2. Skala den och pressa den med potatispress eller mosa den.
    3. Rör snabbt ned äggulorna (det ska inte bli någon omelett däri)
    4. Rör ner drygt hälften av mjölet, så att det börjar likna en deg
    5. Häll ut på mjölat bord och jobba in mer mjöl tills degen är smidig. För mycket mjöl gör gnocchin för kompakt.
    6. Koka upp en kastrull med vatten och inte för snålt med salt.
    7. Sätt ugnen på 150grader och olja in en stor, djup tallrik eller gratängform.
    8. Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till 2 cm tjock rulle (en i taget).
    9. Skär i småbitar och lägg på en tallrik som visas på filmen.
    10. Häll ned ett lager bitar i kastrullen i taget och plocka upp dem när de flytit upp till ytan.
    11. Lägg bitarna i tallriken/formen och ha dem i ugnen under tiden resten av gnocchin kokas.
    12. Servera direkt...
    Resultat:
    Lite osalta gnocchi, eftersom man inte hade salt i degen. Men riktigt goda och bra konsistens.

    Nästa gång ska jag testa filmens recept med ett helt ägg, mer mjöl och salt och peppar i degen.

    Den här varianten måste testas också: http://www.tasteline.com/koksknep/mat/Gnocchi/

    tisdag 22 februari 2011

    Semlefyllning

    En god krämig fyllning med lite vaniljsmak och lite tuggmotstånd.

    Till två semlor:

    60-70g grovt riven mandelmassa.
    Finhackat inkråm från bullarna (ca hälften av det man plockat ut)
    Ca en halv dl finhackade, osaltade pistagenötter.
    Mjölk (3%)
    Frön från 1/4 vaniljstång.

    Rör ihop allt utom mjölken, späd sedan med mjölk tills det får en krämig konsistens.

    Låt stå i kylskåp en stund för att vaniljsmaken ska komma fram.

    söndag 20 februari 2011

    Semlebullar/Kardemummabullar

    Sébastien Boudet (www.brodpassion.se) på Petite France har lagt ut en fantastisk film om hur han bakar sina semlor. Många bra tekniktips i den filmen.



    Jag gjorde dessa, fast utan surdeg. Se så fina de blev :)


    Försök #2

    Ingredienser (kursiv stil på det som ändrats sedan försök #1)
    500g ekologiskt vetemjöl special
    200g mjölk (hälls i lite i taget, vilket man bara anar i filmen)
    85g socker
    100g smör
    1 ägg
    1 tsk (6.25g) salt
    15g kardemumma (välstött, inga hela korn kvar)
    5g jäst


    16 bullar.

    200 grader i 14 minuter.

    Dessa blev lagom i storleken, men 16 på en plåt är för mycket då de går i varandra. Två plåtar med 8 på varje blir det nästa gång.

    Smaken var kanon. Klart lyft från försök #1.


    Försök #1:

    Ingredienser
    500g vetemjöl
    200g mjölk (hälls i lite i taget, vilket man bara anar i filmen)
    85g socker
    100g smör
    1 ägg
    10g salt
    20g kardemumma
    10g jäst

    200 grader varm ugn i 8-10 minuter (mina tog dock nästan 20 min eftersom de var stora).

    Jag blev inte helt nöjd med dessa. Till nästa gång ska jag testa:

    - Mindre salt.
    - Lite mindre kardemumma. Jag ska även mortla den noggrannare så att det inte finns några hela korn kvar.
    - Jag gjorde nio bullar och de blev lite för stora. Tror att 12-14 är bättre.

    Spaghetti Carbonara

    Jag har letat efter en Carbonara som är krämig och som inte innehåller grädde. Den här är den bästa hittills.

    Källa: http://www.foodnetwork.com/recipes/tyler-florence/spaghetti-alla-carbonara-recipe/index.html

    Ingredienser
    500g spaghetti
    2 tsk olivolja
    1 pkt bacon (140g) skivad eller i kuber
    4 finhackade vitlöksklyftor (ej pressade)
    2 stora ägg
    1-2 dl nyriven parmesan
    Svartpeppar
    En näve hackad persilja som garnering

    Tillagning
    Timingen är allt och det gäller att pastan är klar precis när såsen ska blandas ihop, så att äggen lagas (vill inte se rå äggvita i rätten).

    Sätt på pastavatten och lägg i pastan när vattnet kokar.
    Vispa ihop ägg (hela ägget) och parmesanosten i en bunke. Det ska vara en slät smet.
    När det är 5 minuter kvar av pastatiden, så ska en stekpanna vara uppvärmd till drygt medelvärme.
    Släng i bacon och låt det steka tills det blivit lite krispigt ca 3 minuter.
    Lägg i vitlöken och låt steka ytterligare en minut.
    Nu ska pastan vara klar, så häll av allt vatten. Om du vill kan du spara lite av vattnet för att späda ut såsen senare. Vattnet innehåller en massa bra stärkelse.
    Lägg i pastan i stekpannan och rör runt ordentligt så att pastan får baconfett på sig.
    Ta bort pannan från värmen (viktigt!) och häll i ägg och parmesanblandningen.
    Vispa snabbt och ordentligt så att inte ägget stelnar och blir klumpigt (blir inte aptitligt, jag lovar).
    Spä eventuellt ut pastan med det sparade pastavattnet tills det får en smidig konsistens. (Jag gjorde inte detta).
    I med lite svartpeppar och salt.
    Lägg upp pastan, häll över hackad persilja och servera.
    Strö över mer parmesan, peppar och salt efter smak.

    lördag 19 februari 2011

    Hamburgerdressing

    En riktigt god hamburgerdressing. Gör först majonäsen och blanda sedan i resten av ingredienserna.

    Källa: http://www.hamburgare.org/hamburgerdressing-a-la-shake-shack/

    Majonäs:

    Det här behöver du:
    2 äggulor
    2 dl rapsolja
    1 tsk Colmans Senapspulver (jag tog en klick dijonsenap)
    1 tsk vatten
    2,5 tsk vitvinsvinäger
    0,75 krm salt
    1 krm cayennepeppar
    1 krm strösocker

    Gör så här:
    Börja med att ta fram ägg, vinäger och olja ur kylen i god tid innan så att de blir rumstempererade. Det blir lättare att få igång en emulsion och därmed få till en majonnäs om alla ingredienser har lika temperatur.

    Blanda vatten, senapspulver, vinäger, salt, socker och cayennepeppar i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa ihop ordentligt. Kör med en elvisp på hög fart och tillsätt olja droppvis eller i en tunn stråle samtidigt som du vispar. När blandningen börjar tjockna kan du hälla i olja snabbare.

    Vispa och häll tills all olja är slut. Blir majonnäsen för tjock kan du tillsätta lite vatten för att tunna ut den.


    Dressing:

    1,2 dl Majonnäs
    4 skivor inlagd gurka (jag tog bostongurka)
    1 msk ketchup
    1 msk amerikansk, gul senap
    0,25 tsk vitlökspulver
    0,25 tsk paprikapulver
    En nypa cayennepeppar

    torsdag 17 februari 2011

    Apelsinmarmelad

    Källa: http://ceciliaappelqvist.se/recept/apelsinmarmelad.html

    Den här marmeladen blev helt grym. Gjorde halv sats. Koktiderna kunde inte riktigt halveras utan det tog lite längre tid.


    Cirka 2½ liter marmelad:
    1500g apelsiner. Gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade
    1500g vatten
    2000g strösocker
    1 msk citronsyra
    1 vaniljstång


    Tvätta apelsinerna noga med
    en borste, i varmt vatten. Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor. För helt slät marmelad går det att köra klyftorna i en mixer. Men då blir den inte riktigt lika god.

    Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats. Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget. Lägg därefter i en vaniljstång som du har delat på långsidan, skrapa gärna ur den. Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta.

    När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig. Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabbellen på pektinpåsen.

    Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt. Behöver du av någon anledning bättre hållbarhet går det att hälla i lite konserveringsmedel efter anvisningarna på förpackningen.

    Tips: för att göra marmeladen lite finare, till exempel om det är som en gåva, kan du skiva en apelsin i tunna skivor och lägga ner i grytan de sista tre kokminuterna. Sedan när marmeladen är upphälld i burkar lägger du över en skiva i varje burk och eventuellt en bit av vaniljstången.

    Tips 2: har du ingen tillräckligt stor gryta så går det lika bra att halvera satsen och koka i två kastruller. Tänk då på att halvera koktiderna. Hellre att marmeladen får ordentligt med plats än att spisen blir nedkladdad. Marmeladen är svår att få bort när den väl har torkat.