Goda och mustiga Boston Baked Beans. En aning söta, så nästa gång ska jag testa med lite mindre socker och sirap.
Ca 8 portioner.
Tid:
10 minuter dag 1.
4.5 timme dag 2, varav 4 timmar tid i ugnen.
450g torkade vita bönor
13dl vatten
0.5 tsk bakpulver
250g tärnat bacon eller stekfläsk
1 liten finhackad gul lök
0.8 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 hårt packade msk muscovadosocker
1 tsk malda gula senapsfrön
0.5 tsk mald svartpeppar
Dag 1.
- Lägg bönorna i en 3-4 liters gryta med lock och häll på 2 liter vatten
- Låt stå över natten
Dag 2.
- Häll av vattnet
- Häll på 13 dl vatten och bakpulver
- Sätt ugnen på 150 grader med ett galler längst ned.
- Koka upp och låt sedan sjuda 10 minuter (se det kokar lätt över, så se upp!)
- Häll ut bönorna i ett durkslag över en bunke och låt dem rinna av. Spara spadet!
- Gör ren grytan och häll sedan i resten av ingredienserna och rör om ordentligt.
- Häll i bönorna och rör om ordentligt igen.
- Lägg på locket och ställ in i ugnen.
- Släng inte ut det sparade spadet!
- Låt stå i ugnen 2.5 timmar
- Ta ut och häll i resten av spadet och rör om ordentligt.
- Ställ tillbaks i ugnen och låt stå 1 timme.
- Ta av locket och låt stå 30 minuter till i ugnen.
- Servera!
Låter ju jättespännande!
SvaraRaderaSupergott var det! Svante kan intyga...
SvaraRadera