Leta i den här bloggen

måndag 3 augusti 2015

Krusbärsmarmelad

Källa: http://matgeek.se/2014/07/29/klassisk-krusbarsmarmelad/

Krusbärsmarmelad
Tid: 1 timme  
  • 1 kg krusbär
  • 1 dl vatten
  • 1 ekologisk citron
  • 800-1.000 g socker
  1. Skölj och rensa körsbären. Ställ in ett par små fat i frysen.
  2. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull eller gryta och slå på vattnet.
  3. Koka upp på medelvärme och låt bären sjuda tills de börjar släppa vätska.
  4. Pressa i saften av citronen.
  5. Sänk värmen och rör ner sockret. Det ska inte koka förrän allt socker är löst för annars riskerar man att sockret kristalliseras och man får klumpar i marmeladen.
  6. Koka kraftigt i cirka 10 minuter. Skumma hela tiden. Överkurs är att pensla på kanterna med vatten för att få bort eventuella sockerkristaller som stänkt upp och riskerar bli hårda och faller ner i marmeladen.
  7. När marmeladen når 107-108 grader i temperatur är den klar. När den tjocknat ordentligt kan man också lägga en klick på ett av faten som stått i frysen och efter någon minut drar man fingret genom marmeladen. Om den inte rinner ihop igen är den klar.
  8. Fyll upp på väl rengjorda burkar som gärna sköljts med kokande vatten eller stått i en het ugn några minuter.
  9. Marmeladen klarar sig minst några månader om den står mörkt och svalt. I frysen står den sig en mindre evighet.

Man måste röra runt lite i steg 6 så att det inte bränner fast.

söndag 15 februari 2015

Maränger

Maränger

Ganska söta maränger som passar perfekt till marängsviss.

200 gram kylskåpskall äggvita, ca 7 stycken
2 tsk citronsaft, 10 gram
100 + 100 gram socker
200 gram florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitan och citronsaft tills skummet börjar lyfta.
  3. Strö i 100 gram socker och vispa med stora tag eller på mellanhastigheten på elvispen/köksmaskinen.
  4. Strö i resten av strösockret under vispning. Öka till full hastighet och vispa tills det blivit ett fast marängskum.
  5. Sikta florsockret och vänd ner det i skummet med hjälp av en slickepott, färga ev marängsmeten.
  6. Spritsa ut maränger på bakplåtspapper.
  7. Grädda i 90 minuter (minst) tills de blivit helt torra. Låt kallna.

söndag 4 maj 2014

Pain de Mie (formfranska)

Ingredienser:

250g mjölk
500g vetemjöl
1 ägg
85g smör (smält)
20g jäst
10g salt
10g socker

1. Blanda ihop degvätskan (37grader) och knåda sedan ihop i ca 10 minuter
2. Jäs 1 timme
3. Lägg upp i smorda avlånga formar
4. Jäs 1 timme till
5. Grädda i 220 grader i 30-45 minuter


lördag 8 mars 2014

Karibisk Grillsås

Källa: http://www.alltommat.se/recept/Karibisk-grillsas-19427

Ingredienser

1 st lök
1 tsk kryddpeppar
1 krm muskot
3 tsk starkt paprikapulver, (jag tog rökt paprika)
2 msk olivolja
1 burk krossad tomat, (380 g)
1 dl vatten
3 msk farinsocker (jag tog mörkt muskovado)
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt

1. Skala och hacka löken. Fräs den med kryddpeppar, muskot och paprikapulver i oljan 3 min.
2. Tillsätt tomatkross, vatten, farinsocker, vinäger och salt.
3. Låt koka ihop under lock 
ca 15 min. Ta av locket och låt såsen småkoka ytterligare 5 min.
4. Mixa såsen i en blender eller med en stavmixer. Häll upp i en flaska eller på burk. Sätt på ett lock och förvara såsen kallt.

söndag 9 februari 2014

Kladdkaka

Arlas originalrecept innan de ändrade det.



Ingredienser
  • 100 g Svenskt Smör från Arla
  • 12 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 12 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Smält smöret i en kastrull. 
  3. Lyft av kastrullen från plattan. 
  4. Rör ner socker och ägg, blanda väl. 
  5. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. 
  6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. 
  8. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. 
  9. Låt kakan kallna. 
  10. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.

fredag 3 januari 2014

Skuren marmelad (körsbärssylt)

Ingredienser
200g körsbärssylt
4 gelatinblad

1. Lägg gelatinblad i kallt vatten
2. Mixa körsbärssylten
3. Koka upp sylten
4. Krama ur gelatinblad och lägg ner i sylten
5. Låt koka 1 minut
6. Häll upp i form med bakplåtspapper.
7. Låt stelna några timmar.

Vänd i socker precis innan servering (annars smälter sockret).

söndag 28 juli 2013

Körsbärssylt

2013

1000g urkärnade klarbär
600g råsocker

Kokade ca 15 minuter tillsammans med kärnorna.

Blev väldigt rinnig trots kärnorna. Kanske borde testa med krossade för att få ut mer pektin.

God dock, aningens söt.