Leta i den här bloggen

måndag 3 augusti 2015

Krusbärsmarmelad

Källa: http://matgeek.se/2014/07/29/klassisk-krusbarsmarmelad/

Krusbärsmarmelad
Tid: 1 timme  
  • 1 kg krusbär
  • 1 dl vatten
  • 1 ekologisk citron
  • 800-1.000 g socker
  1. Skölj och rensa körsbären. Ställ in ett par små fat i frysen.
  2. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull eller gryta och slå på vattnet.
  3. Koka upp på medelvärme och låt bären sjuda tills de börjar släppa vätska.
  4. Pressa i saften av citronen.
  5. Sänk värmen och rör ner sockret. Det ska inte koka förrän allt socker är löst för annars riskerar man att sockret kristalliseras och man får klumpar i marmeladen.
  6. Koka kraftigt i cirka 10 minuter. Skumma hela tiden. Överkurs är att pensla på kanterna med vatten för att få bort eventuella sockerkristaller som stänkt upp och riskerar bli hårda och faller ner i marmeladen.
  7. När marmeladen når 107-108 grader i temperatur är den klar. När den tjocknat ordentligt kan man också lägga en klick på ett av faten som stått i frysen och efter någon minut drar man fingret genom marmeladen. Om den inte rinner ihop igen är den klar.
  8. Fyll upp på väl rengjorda burkar som gärna sköljts med kokande vatten eller stått i en het ugn några minuter.
  9. Marmeladen klarar sig minst några månader om den står mörkt och svalt. I frysen står den sig en mindre evighet.

Man måste röra runt lite i steg 6 så att det inte bränner fast.

söndag 15 februari 2015

Maränger

Maränger

Ganska söta maränger som passar perfekt till marängsviss.

200 gram kylskåpskall äggvita, ca 7 stycken
2 tsk citronsaft, 10 gram
100 + 100 gram socker
200 gram florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitan och citronsaft tills skummet börjar lyfta.
  3. Strö i 100 gram socker och vispa med stora tag eller på mellanhastigheten på elvispen/köksmaskinen.
  4. Strö i resten av strösockret under vispning. Öka till full hastighet och vispa tills det blivit ett fast marängskum.
  5. Sikta florsockret och vänd ner det i skummet med hjälp av en slickepott, färga ev marängsmeten.
  6. Spritsa ut maränger på bakplåtspapper.
  7. Grädda i 90 minuter (minst) tills de blivit helt torra. Låt kallna.