Alt 1
Dag 1. Vaniljsås.
1 äggula (medium ägg)
1 ägg (medium ägg)
180g socker
1 vaniljstång
2.5 dl mjölk (3% eller mer)
- Vispa ägg, äggula och nästan allt socker i ca 5 minuter.
- Skrapa ur vaniljstången och blanda det med lite socker så att fröna delar på sig.
- Lägg i frön och stjälk i mjölken.
- Värm mjölken tills den precis börjar sjuda.
- Häll 1-2 msk av mjölken i äggblandningen under omrörning.
- Sänk spisen till låg värme.
- Förbered en bunke och ställ en sil över den (ställ gärna bunken i kallt vattenbad).
- Häll äggblandningen i mjölken under omrörning.
- Rör hela tiden med en träslev tills såsen tjocknar och inte smakar ägg. (Varning: Väldigt lätt att ägget koagulerar = förstört, så passa noga).
- Häll snabbt ut såsen genom silen i bunken.
- Plocka upp vaniljstjälken och lägg ner den i bunken (mycket smak kvar där).
- Lägg plast över i kontakt med såsen så att det inte blir någon kondens.
- Låt svalna och kyl sedan ett dygn.
Dag 2. Glass.
Vaniljsås
2 dl grädde
200g blåbär (eller andra bär)
- Tina blåbären och mixa dem så att det fortfarande finns några bitar kvar.
- Blanda ihop vaniljsås, ovispad grädde och mixade bär och häll i glassmaskinen.
- Frys några timmar och servera sedan.
Alt 2 (lite gräddigare)
Dag 1. Vaniljsås
3 äggulor (medium ägg)
45g socker
3 dl grädde
45 g socker
halv vaniljstång
Dag 2. Glass
Vaniljsås
200g blåbär
60g florsocker
- Mixa blåbär och florsocker och häll ner i glassmaskinen efter vaniljsåsen.
- Häll över i fryst form och frys några timmar innan servering.