Leta i den här bloggen

fredag 26 augusti 2011

Blåbärsglass

Alt 1


Dag 1. Vaniljsås.

1 äggula (medium ägg)
1 ägg (medium ägg)
180g socker
1 vaniljstång
2.5 dl mjölk (3% eller mer)

  1. Vispa ägg, äggula och nästan allt socker i ca 5 minuter.
  2. Skrapa ur vaniljstången och blanda det med lite socker så att fröna delar på sig.
  3. Lägg i frön och stjälk i mjölken.
  4. Värm mjölken tills den precis börjar sjuda.
  5. Häll 1-2 msk av mjölken i äggblandningen under omrörning.
  6. Sänk spisen till låg värme.
  7. Förbered en bunke och ställ en sil över den (ställ gärna bunken i kallt vattenbad).
  8. Häll äggblandningen i mjölken under omrörning.
  9. Rör hela tiden med en träslev tills såsen tjocknar och inte smakar ägg. (Varning: Väldigt lätt att ägget koagulerar = förstört, så passa noga).
  10. Häll snabbt ut såsen genom silen i bunken.
  11. Plocka upp vaniljstjälken och lägg ner den i bunken (mycket smak kvar där).
  12. Lägg plast över i kontakt med såsen så att det inte blir någon kondens.
  13. Låt svalna och kyl sedan ett dygn.


Dag 2. Glass.

Vaniljsås
2 dl grädde
200g blåbär (eller andra bär)

  1. Tina blåbären och mixa dem så att det fortfarande finns några bitar kvar.
  2. Blanda ihop vaniljsås, ovispad grädde och mixade bär och häll i glassmaskinen.
  3. Frys några timmar och servera sedan.

Alt 2 (lite gräddigare)

Dag 1. Vaniljsås

3 äggulor (medium ägg)
45g socker

3 dl grädde
45 g socker
halv vaniljstång

Dag 2. Glass

Vaniljsås

200g blåbär
60g florsocker

  1. Mixa blåbär och florsocker och häll ner i glassmaskinen efter vaniljsåsen.
  2. Häll över i fryst form och frys några timmar innan servering.

Kolgrillad hel kyckling


Till 4-6 personer.

Ingredienser:
1 st majskyckling på ca 1.8 kg

Rub:
1 msk mediummalt havssalt
1 msk (knappt) mediummald svartpeppar
1 msk brunt muskovadosocker
1 msk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk cayennepeppar

  1. Tänd en klotgrill med ca 2kg briketter (ska bli ett helt lager i grillen)
  2. Skär upp kycklingen i ryggen och fläk upp den, så att den blir "platt".
  3. Skär bort lösa skinnslamsor.
  4. Skölj kycklingen i kallt vatten och torka torr.
  5. Gnugga in rub:en på båda sidorna ordentligt och låt stå tills glöden är klar.
  6. Bred ut glöden jämt och lägg på kycklingen med skinnsidan nedåt.
  7. Stäng locket och justera ventilerna så att det blir 150-200 grader i grillen.
  8. Vänd var 20:e minut tills den tjockaste delen av kycklingen är 69 grader (tar ca 60 minuter).
  9. Låt stå en stund och skär sedan upp i lagom bitar.
Gott med bearnaisesås till...

onsdag 24 augusti 2011

Bearnaise


Baserat på: http://kolhydrater.ifokus.se/articles/4d7166dbb9cb462227074d7b-pappas-barnaise-sas

Till ca 3 dl sås:

Reduktion:
7 krossade vitpepparkorn
2-3 persiljestjälkar
2-3 hela kvistar dragon
4 små scharlottenlökar
3 msk fin vitvinsvinäger (gärna champagnevinäger)
1 dl vatten
1 knivsudd cayennepeppar

Sås:
Ca en msk reduktion
3 äggulor
150g smör
Hackad persilja
Hackad dragon

Avsmakning:
Salt
Peppar
Reduktion

  1. Hacka löken och koka ihop reduktionen tills 2-3 matskedar vätska återstår.
  2. Sila reduktionen. (Reduktionen kan sparas i kylskåp om man vill förbereda).
  3. Smält smöret och ställ det åt sidan (det får inte vara för varmt när det blandas i senare).
  4. Häll vatten i botten av en kastrull och koka upp tills det precis börjar bubbla. Vattnet får inte koka mer än så.
  5. Ställ en glasskål över vattenbadet och häll i en msk reduktion.
  6. Vispa i en äggula i taget.
  7. Vispa hela tiden tills det tjocknat (ska vara vaniljsåslikt).
  8. Ta bort kastrullen från värmen.
  9. Häll ner smöret droppvis och sedan i en smal stråle i äggblandningen under noggrann vispning. Häll inte i bottensatsen av smöret.
  10. Blanda i hackad persilja och dragon.
  11. Smaka av med salt, peppar och ev mer reduktion.
  12. Servera direkt.