Leta i den här bloggen

fredag 26 augusti 2011

Blåbärsglass

Alt 1


Dag 1. Vaniljsås.

1 äggula (medium ägg)
1 ägg (medium ägg)
180g socker
1 vaniljstång
2.5 dl mjölk (3% eller mer)

  1. Vispa ägg, äggula och nästan allt socker i ca 5 minuter.
  2. Skrapa ur vaniljstången och blanda det med lite socker så att fröna delar på sig.
  3. Lägg i frön och stjälk i mjölken.
  4. Värm mjölken tills den precis börjar sjuda.
  5. Häll 1-2 msk av mjölken i äggblandningen under omrörning.
  6. Sänk spisen till låg värme.
  7. Förbered en bunke och ställ en sil över den (ställ gärna bunken i kallt vattenbad).
  8. Häll äggblandningen i mjölken under omrörning.
  9. Rör hela tiden med en träslev tills såsen tjocknar och inte smakar ägg. (Varning: Väldigt lätt att ägget koagulerar = förstört, så passa noga).
  10. Häll snabbt ut såsen genom silen i bunken.
  11. Plocka upp vaniljstjälken och lägg ner den i bunken (mycket smak kvar där).
  12. Lägg plast över i kontakt med såsen så att det inte blir någon kondens.
  13. Låt svalna och kyl sedan ett dygn.


Dag 2. Glass.

Vaniljsås
2 dl grädde
200g blåbär (eller andra bär)

  1. Tina blåbären och mixa dem så att det fortfarande finns några bitar kvar.
  2. Blanda ihop vaniljsås, ovispad grädde och mixade bär och häll i glassmaskinen.
  3. Frys några timmar och servera sedan.

Alt 2 (lite gräddigare)

Dag 1. Vaniljsås

3 äggulor (medium ägg)
45g socker

3 dl grädde
45 g socker
halv vaniljstång

Dag 2. Glass

Vaniljsås

200g blåbär
60g florsocker

  1. Mixa blåbär och florsocker och häll ner i glassmaskinen efter vaniljsåsen.
  2. Häll över i fryst form och frys några timmar innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar