Leta i den här bloggen

söndag 28 juli 2013

Körsbärssylt

2013

1000g urkärnade klarbär
600g råsocker

Kokade ca 15 minuter tillsammans med kärnorna.

Blev väldigt rinnig trots kärnorna. Kanske borde testa med krossade för att få ut mer pektin.

God dock, aningens söt.

måndag 25 mars 2013

Extra frasiga frasvåfflor

De här våfflorna blir riktigt frasiga och fina.

ca 8-10 stycken

Ingredienser
200g vatten
150g vetemjöl
1 nypa havssalt
300g grädde


  1. Vispa ihop vatten, vetemjöl och salt ordentligt och låt stå minst än timme (i kylskåp om mer än en timme).
  2. Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott. Försök bevara så mycket luft som möjligt.
  3. Provsmaka smeten. Man ska ana lite sälta. Ta i lite mer salt annars.
  4. Grädda som vanligt med lite smör i våffeljärnet

Matigt serveringsförslag:

Blanda finskuren rökt lax, finhackad syltlök och creme fraiche till en röra.
Lägg strimlad sallad, en klick röra och en ljummen, ugnsbakad tomat på våfflan.



torsdag 14 februari 2013

Karlsbaderdeg


32 små bullar eller 24 större.
Tid: ca 2.5 timmar varav drygt 1.5 timme jäsning.

Fördeg:
375g vetemjöl
25g strösocker
50g jäst
250g mjölk
10g stött kardemumma (valfritt)

Blanda mjöl och socker, smula jästen, blanda i den kalla mjölken.
Knåda 10-15 minuter.
Jäs under bakduk 40 minuter.

Bortgörning
500g vetemjöl
55g socker
10g salt
80g äggula (4 st)
200g mjölk
125g rumsvarmt smör

Blanda allt torrt. Häll i äggulor och mjölk och blanda.
Knåda ihop tills degen är smidig.
Knåda in fördegen ca 10 minuter.
Knåda in smöret ca 5 minuter eller tills degen känns smidig.
Jäs under bakduk 30 minuter.


Bullar:

Forma till bullar.
Jäs till dubbel storlek (ca 30 minuter)

Pensla med ett ägg uppvispat med lite vatten och en nypa salt.
Strö ev. över pärlsocker.

Grädda i ugn på 230 grader 8-10 minuter.



Knyten:


Fyllning: Botten med en mandelkräm (mandelmassa 65% och smör 35%) toppat med äpple skuret i bitar, lite russin, råsocker och stött kardemumma (om det inte finns i degen).

Kavla ut till en tunn deg, dela i 10 cm kvadrater och lägg i fyllning.

Vik ihop hörnen och tryck till.
Jäs till dubbel storlek (ca 30 minuter)
Pensla med ett ägg uppvispat med lite vatten och en nypa salt.
Grädda i ugn på 230 grader 8-10 minuter.