Leta i den här bloggen

tisdag 20 november 2012

Bœuf Bourguignon

Till 4-5 personer:

Till grytan:
1 kilo högrev
1 1/2 hg pancetta i bitar
1 morot skuren i stora bitar som lätt kan plockas bort
1 gul lök skuren i fina bitar
1 msk vetemjöl
1/2 flaska rött bourgognevin
1 msk tomatpuré
salt & peppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
Några timjan och persiljekvistar ihopsnörda.
1 lagerblad
olja

Tillbehör:
smör
2 hg champinjoner
12 smålökar

Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa köttet noga. Stek på hög värme i olja i omgångar så att det blir brynt.
Blanchera stekpannan med rödvin och skrapa ut allt gott.
Fräs pancettan i en gryta tills fettet smält.
Fräs morötter och lök utan att de tar färg.
Lägg i kött och vätskan från stekpannan och strö över mjöl.
Rör runt ordentligt.
Lägg i vin och övriga ingredienser.
Koka upp och ställ in i ugnen.
Skala lökarna och fräs dem i smör och salt.
Lägg i kastrull med lock och ställ in i ugnen tillsammans med grytan.
Fräs champinjoner i smör, salt och peppar.

Efter 30 minuter: Ta ut lökarna.
Efter 2 timmar: Lägg ned lökar och champinjoner i grytan
Efter 2.5 timmar: Släng bort morötterna, kryddkvistarna och lagerbladet. Smaka av och servera.

Gott till: Potatispuré och cournichoner

Fisksoppa med saffran och grädde

Källa: http://www.grimsis.se/popup_lightbox.asp?ID=242&Saffransoppa+%E1+la+Morberg

Väldigt god och krämig fisksoppa:

Ingredienser:

600 g vitling, torsk, eller kolja i ca 3 cm bitar
½ liten purjolök, strimlad
1 gul lök, hackad
1 morot, i små bitar
2 selleristjälkar, i små bitar
3 vitlöksklyftor, pressade
4 msk olivolja
3 dl vitt vin, torrt eller halvtorrt
2,5 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1 knivsudd chilipeppar
½ liter fiskfond (1,5 msk fond + 5 dl vatten)
eller
5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
1 dl färska kryddor, tex timjan, basilika

Fräs grönsakerna i oljan. Tillsätt resterande ingredienser förutom de färska kryddorna. Låt koka i 10 minuter. Lägg i fisken och låt soppan sjuda i 5 minuter. Ta av grytan från värmen och strö över de hackade, färska kryddorna.

fredag 2 november 2012

Sablé Breton

Källa: http://www.brodpassion.se/2012/09/sommaren-pa-burk-in-i-skafferiet.html

Ingredienser:
40g äggula (ca 4st)
80g strösocker
110g vetemjöl
7g bakpulver
100g rumstempererat osaltat smör
3 stora nypor havssalt


1. Sikta mjöl och bakpulver över sockret och vänd in det rumstempererade smöret med fingertopparna tills degen känns torr och smulig som sand.
2. Blanda in äggulorna och arbeta degen lite till.
3. Pudra över lite mjöl och forma degen till en boll.
4. Tryck ut sablé bretondeg i en pajform klädd med smörpapper och grädda i 140° i 40–45 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och tryck till hårt i pajens mitt med en plattbottnad skål eller liknande. Spritsa i vaniljkräm och dekorera med fina frukter.



onsdag 17 oktober 2012

Enkel frukt- eller bärkaka

Ingredienser
2 ägg + 180g socker + en nypa vaniljpulver vispas fluffigt
100g smält smör blandas i
120g siktat mjöl vänds i försiktigt

Häll upp i smord form.
Häll på 2-3 dl frukt eller bär.

Grädda i 175 grader ca 40 minuter.

söndag 23 september 2012

Varm choklad

Ingredienser (2 port)

4 dl mjölk
50-100g choklad (allt från mjölkchoklad till mörk choklad går bra)
1 tsk vaniljsocker eller en bit vaniljstång

Koka upp mjölk och vaniljsocker/vaniljstång
När det precis börjat bubbla, så bryt ner chokladen i bitar och vispa om tills det löst sig.

söndag 16 september 2012

Inläggning av frukt

Koka sockerlag på 1000g vatten och 400g cassonadesocker.

Äpplen: Kärna ur och vänd i citronsaft.
Fikon: Koka med 1 dl cognac och en halv vaniljstång i sockerlagen.

Värm burkarna i 130-140 grader både före och efter.
Patentlock: Stäng direkt och låt stå kvar i ugn på eftervärme.
Skruvlock: Dra åt nästan helt så att lite luft kan pysa ut i ugnen. Dra åt ordentligt efteråt. Låt ej stå i eftervärme.

tisdag 31 juli 2012

Chouquette

Till 25 stycken:

150g vetemjöl
125g vatten
125g mjölk
knapp 1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
125g osaltat smör
250g ägg

1. Värm allt utom ägg och socker tills det börjar bubbla.
2. Ta av kastrullen och sikta ned mjölet och rör. Sätt tillbaks på värme och fortsätt rör tills degen är smidig och släpper från kanterna.
3. Häll över i en skål och rör ner ett ägg i taget.
4. Spritsa ut, pärlsockra och grädda i 210 grader ca 20-25 minuter.

måndag 16 juli 2012

Vaniljsås

Ingredienser:
400g mjölk 3.5% eller grädde, eller en kombination. 50/50 blir bra till glass, tycker jag.
120g socker
4 äggulor
1 vaniljstång

Här visas hur man gör detta receptet, fast han använder grädde istf mjölk.


söndag 15 juli 2012

Blåbärssylt

Ingredienser (blir en dryg liter sylt):
Ca 1.6-1.7 liter blåbär
0.5 dl vatten
7 dl socker
1 vaniljstång

Skrapa ur vaniljstången och lägg ner frön och stång tillsammans med blåbär.
Koka upp och låt koka 10 minuter.
Ta bort från värmen och rör ner sockret, lite i taget.
Koka upp igen och låt småkoka ca 5 minuter.
Skumma av.
Ta ur vaniljstången och häll upp på varma burkar.

lördag 14 juli 2012

Jordgubbssylt

2012 Alternativ 1:

1500g rensade, skurna jordgubbar
750g socker (vanligt svenskt)
saft från en halv citron

Blandade ingredienserna och lät stå i en timme.

Kokade kanske 20 minuter till en temperatur på 101grader.

Blev god syltig smak. Ganska ljus färg och lite rinnig.




2012 Alternativ 2:


1500g rensade, skurna jordgubbar
750g socker (vanligt svenskt)
saft från en halv citron

Blandade ingredienserna och lät stå i ugnen på 80-90 grader över natten.

Kokade upp kanske 25-30 minuter till 103 grader.

Blev en mildare smak och inte lika söt, trots att den borde innehålla större del socker än alt 1. 

Blev en segare lite marmeladig konsistens.

söndag 27 maj 2012

Smul till smulpaj


Ingredienser till en rätt stor form:

300g råsocker
200 osaltad smör
Vispa ihop i ett stort skål
175g vetemjöl
100g rågflingor
Blanda med fingrarna

http://brodpassion.se/?p=578

lördag 26 maj 2012

Amerikanska pannkakor


Ingredienser

150g mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
3 msk socker
2,5 dl mjölk
1 ägg
ca 2 msk smält smör

Rör ihop allt torrt.
Vispa i hälften av mjölken
Vispa i resten av mjölken och smöret
Vispa i ägget sist.
Stek i t.ex. plättlagg ett par minuter på varje sida på medelvärme.

Går bra att göra kvällen innan och stå i kylskåp över natten.

Källa: http://sotasaker.com/amerikanska-pannkakor

söndag 6 maj 2012

Mazarinbotten

Ingredienser
250g rumsvarmt smör
500g mandelmassa
250g ägg (ca 5 st)
50g mjöl


  1. Mosa ihop smör, mandelmassa och ett ägg
  2. Vispa med elvisp ned resten av äggen ett i taget
  3. Sikta ned mjölet och vänd försiktigt ned med slickepott
  4. Bred ut i form (ca 20x25 cm) på bakplåtspapper eller i smörad och brödad form.
  5. Grädda ca 20-30 minuter i 175grader.  

Banangröt

Ingredienser (2-3 port)

1 dl havregryn
1 dl rågflingor
0.5 dl skrädmjöl eller dinkelmjöl
1 mosad banan
4 dl vatten
salt

Mosa ihop allt och rör ut med vattnet.
Sjud i ca 5 minuter.
Servera med kanel, råsocker och mjölk.

söndag 8 april 2012

Pasta

Ingredienser (2-3 portioner):

100g ägg (2 st medium)
150g durummjöl
nypa salt
skvätt olivolja

1. Häll ut mjöl i en hög och forma till vulkan
2. Knäck i äggen
3. Vispa äggen med gaffel
4. Vispa in lite av mjölet och häll i salt och olja
5. Jobba in resten av mjölet
6. Knåda minst 10 minuter
7. Plasta in och lägg i kylskåp minst en timme
8. Knåda tills degen är varm och elastisk
9. Dela i tre bitar och kavla ut till 1mm
10. Skär upp i önskad form

Pasta med tomat- och smörsås

Ingredienser
2 burkar hela tomater (à 400g)
100g smör
1 lök delad mitt i tu

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och puttra i 20-40 minuter
2. Ta upp löken och kasta
3. Smaka av med salt och servera med pasta och riven parmesan

söndag 11 mars 2012

Vaniljkräm

Räcker till en tårta, eller en sats vaniljbullar. Väldigt len och god och jag tror det beror på mixen av mjöl/maizena/potatismjöl.

Ingredienser:
400g mjölk 3%
1/2 vaniljstång
80g socker (53g + 27g)
1 ägg
1 äggula
16g vetemjöl (0.25dl)
6g maizena (2 tsk)
6g potatismjöl (2 tsk)

1. Värm mjölk, urskrapad vanilj, vaniljstång och 2/3 av sockret. Låt det koka ordentligt en stund.
2. Vispa resten av sockret, och övriga ingredienser ordentligt (handvisp räcker) i en bunke, så att det inte är några klumpar kvar.
3. Ställ av mjölken från spisen.
4. Häll under omrörning ner 1/3 av mjölken i bunken.
5. Ställ tillbaks mjölken på full värme och häll tillbaks innehållet i bunken under noggrann omrörning.
6. Vispa ordentligt tills konsistensen känns bra och häll sedan ner i ett annat kärl.
7. Plasta i kontakt och kyl snabbt.

Källa: brodpassion.se

lördag 25 februari 2012

Vetebullar eller Kanelbullar

Variant på http://www.brodpassion.se/2011/04/24-timmarssurdegskanelbulle.html, fast utan surdeg.

Ingredienser:
700g mjöl
350g kall mjölk
100g socker
1 ägg
10g salt (en dryg tsk)
2tsk hela kardemummakärnor, krossade
25g jäst
100g kylskåpskallt smör

Blanda ihop allt utom smör och låt vila 30 minuter.

Slå på smöret med en kavel så att det bryts ner och blir mjukt, men kallt.

Knåda in smöret i degen tills degen blir smidig och elastisk.

Jäs till dubbel storlek.

Kanelbullar: Kavla ut och bred på blandning av:
250g rumsvarmt smör,
100g socker
25g kanelpulver

Jäs till dubbel storlek.

Baka i 200 grader (7-8 min).

lördag 18 februari 2012

Klyftpotatis med ankfett

Källa: http://matalskaren.taffel.se/2012/01/30/bafatt-varldens-godaste-skojar-inte-klyftpotatis

Ankfett + potatis var en magisk kombo. Ankfett finns bl.a. på Cajsa Warg.

Portioner: 6
Tid: ca 40 minuter

1200 g potatis, krämig sort
2 1/2 msk salt
2 l vatten
2 dl ankfett
1 tsk fänkålsfrö, lätt mortlat
3/4 msk finhackad färsk rosmarin
1 stort finsmulat lagerblad
0,5 tsk fint havssalt


  1. Sätt på ugnen på 200°C grader, helst varmluft. Koka under tiden upp 2 l vatten med 2 1/2 msk salt. Skala potatisen och dela varje i 6 klyftor.
  2. Sjud potatisklyftorna i 5 minuter. Låt dem ånga ganska torra i ett durkslag. Lägg i en skål, klicka fett över och vänd runt med kryddor och salt.
  3. Lägg klyftorna i en ugnsfast form av metall. Arrangera dem med eggarna uppåt.
  4. Sätt in i ugnen i 20-25 minuter.
  5. Sätt på grillen på 225°C i 5 minuter tills potatisklyftorna fått färg. Slå av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt om du behöver hålla dem varma

måndag 2 januari 2012

Sockerkaka utan bakpulver

God och fluffig sockerkaka utan bakpulver. Lite mildare och finare smak än när man har bakpulver med.

Ingredienser
3 ägg (160g)
2.5 dl strösocker (225g)
2.5 dl vetemjöl (150g)
100 g smält smör
1 msk rivet citronskal, apelsinskal eller vaniljsocker
smör till formen
ströbröd eller riven kokos

Sätt ugnen på 175°.
Smörj och ströa en sockerkaksform.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt (några minuter).
Blanda i smör och smaktillsats.
Sikta ner mjölet och vänd in det.
Häll ner i formen.
Grädda 45-50 minuter.

Källa: http://lottabrinck.wordpress.com/2009/09/28/sockerkaka-utan-e-nummer/