Leta i den här bloggen

tisdag 20 november 2012

Bœuf Bourguignon

Till 4-5 personer:

Till grytan:
1 kilo högrev
1 1/2 hg pancetta i bitar
1 morot skuren i stora bitar som lätt kan plockas bort
1 gul lök skuren i fina bitar
1 msk vetemjöl
1/2 flaska rött bourgognevin
1 msk tomatpuré
salt & peppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
Några timjan och persiljekvistar ihopsnörda.
1 lagerblad
olja

Tillbehör:
smör
2 hg champinjoner
12 smålökar

Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa köttet noga. Stek på hög värme i olja i omgångar så att det blir brynt.
Blanchera stekpannan med rödvin och skrapa ut allt gott.
Fräs pancettan i en gryta tills fettet smält.
Fräs morötter och lök utan att de tar färg.
Lägg i kött och vätskan från stekpannan och strö över mjöl.
Rör runt ordentligt.
Lägg i vin och övriga ingredienser.
Koka upp och ställ in i ugnen.
Skala lökarna och fräs dem i smör och salt.
Lägg i kastrull med lock och ställ in i ugnen tillsammans med grytan.
Fräs champinjoner i smör, salt och peppar.

Efter 30 minuter: Ta ut lökarna.
Efter 2 timmar: Lägg ned lökar och champinjoner i grytan
Efter 2.5 timmar: Släng bort morötterna, kryddkvistarna och lagerbladet. Smaka av och servera.

Gott till: Potatispuré och cournichoner

Fisksoppa med saffran och grädde

Källa: http://www.grimsis.se/popup_lightbox.asp?ID=242&Saffransoppa+%E1+la+Morberg

Väldigt god och krämig fisksoppa:

Ingredienser:

600 g vitling, torsk, eller kolja i ca 3 cm bitar
½ liten purjolök, strimlad
1 gul lök, hackad
1 morot, i små bitar
2 selleristjälkar, i små bitar
3 vitlöksklyftor, pressade
4 msk olivolja
3 dl vitt vin, torrt eller halvtorrt
2,5 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1 knivsudd chilipeppar
½ liter fiskfond (1,5 msk fond + 5 dl vatten)
eller
5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
1 dl färska kryddor, tex timjan, basilika

Fräs grönsakerna i oljan. Tillsätt resterande ingredienser förutom de färska kryddorna. Låt koka i 10 minuter. Lägg i fisken och låt soppan sjuda i 5 minuter. Ta av grytan från värmen och strö över de hackade, färska kryddorna.

fredag 2 november 2012

Sablé Breton

Källa: http://www.brodpassion.se/2012/09/sommaren-pa-burk-in-i-skafferiet.html

Ingredienser:
40g äggula (ca 4st)
80g strösocker
110g vetemjöl
7g bakpulver
100g rumstempererat osaltat smör
3 stora nypor havssalt


1. Sikta mjöl och bakpulver över sockret och vänd in det rumstempererade smöret med fingertopparna tills degen känns torr och smulig som sand.
2. Blanda in äggulorna och arbeta degen lite till.
3. Pudra över lite mjöl och forma degen till en boll.
4. Tryck ut sablé bretondeg i en pajform klädd med smörpapper och grädda i 140° i 40–45 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och tryck till hårt i pajens mitt med en plattbottnad skål eller liknande. Spritsa i vaniljkräm och dekorera med fina frukter.