Leta i den här bloggen

torsdag 21 april 2011

Ungsgrillade kycklinglår

Kryddiga kycklinglår med krispigt skinn.

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg kycklinglår med skinn i ugnssäker form.
Häll över olivolja, salt, peppar, vitlökspulver och chilipulver.
Arbeta in det i låren.
Lägg kycklinglåren med skinnsidan upp och se till att skinnet täcker så mycket som möjligt av köttet (annars blir det torrt).
Ställ in i ugnen ca 1.5 timme.

Servera t.ex. med en risotto.

måndag 11 april 2011

Mördeg som går att kavla

Från www.brodpassion.se


Detta blir rätt mycket mördeg. Till en 20 cm paj gör jag en tredjedels sats.


Pâte sablée
300 g vetemjöl
1 nypa salt
1 nypa bakpulver
150 g socker
150 g osaltat smör, kallt
60 g ägg

Hacka allt utom ägget till en smulig massa.
Arbeta in ägget precis så att degen blir smidig (inte för länge eller för hårt).
Låt vila minst 2 timmar i kylskåp. Helst ett dygn.

Knåda degen tills den känns smidig.
Mjöla bakbordet.
Platta till degen lätt.
Kavla en gång från mitten och utåt.
Rotera degen ett kvarts varv.
Kavla igen, rotera, etc, etc, tills degen är lagom tjock för ändamålet.

söndag 10 april 2011

Buffalo Wings i ugn

Ingredienser:

1 pkt kycklingvingar (12-16 st)

Panering 1:
2 dl vetemjöl
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk salt

Panering 2:
300g smält smör
1 msk cayennepeppar
ljust muskovadosocker
vitvinsvinäger
salt

1. Häll ingredienserna för panering 1 i en förslutningsbar plastpåse eller burk.
2. Lägg i vingarna och skaka om tills alla är täckta ordentligt.
3. Skaka av överflödigt mjöl och lägg vingarna på en plåt på bakplåtspapper.
4. Ställ in i kylen (utan att täcka plåten) och låt stå minst 2 timmar (gärna över natten).
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Smält smöret och cayennepeppar i en kastrull som precis rymmer en vinge.
7. Smaken är nu ganska besk, så smaka upp det med socker, vinäger och salt.
8. Vänd vingarna i smöret och lägg upp dem på ett ugnsgaller.
9. Ställ direkt in vingarna i mitten av ugnen, samt en plåt under som fångar upp droppande fett.
10. Efter ca 45 minuter har vingarna en krispig yta och är klara.

måndag 4 april 2011

Risotto

Ingredienser (4 portioner):

olivolja
1.5 stjälk blekselleri, mycket finhackad eller mixad
1 gul lök, mycket finhackad eller mixad
2 bitar finhackad soltorkad tomat (torr, ej i olja).
1.5 dl vitt vin
4 dl avorioris
1 Hönsbuljongtärning
1-2 liter kokande vatten
50 g smör
50 g fint riven parmesan
Citron
salt

Fräs blekselleri, tomat och lök i oljan på mellanvärme i minst 10 minuter utan att det tar färg.
Häll i riset. Rör om då och då tills riset känns så hett att man knappt kan ta i det.
Häll i vinet, sänk värmen lite och låt koka upp.
När vinet sugits upp, så lägg i buljongtärningen och lite salt. Häll sedan på lite kokande vatten.
Rör om ofta för att dra ut stärkelsen ur riset, så att det blir krämigt.
Fyll på med mer vatten allt eftersom det kokar in och sugs upp.
När riset känns klart (tar 20-30 min), så lägg i smöret och parmesanosten.
Låt det bli varmt och smaka sedan av med salt, några droppar citron och kanske lite mer parmesan.

Jag serverade med fint skivad salladslök, räkor och toast.

fredag 1 april 2011

Kikärtsburgare

Källa: http://www.minmammasmat.com/index.php?option=com_content&view=article&id=628:kikaertsburgare&catid=18:vegetariskt&Itemid=28

1 burk kikärtor utan spad (400g)
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk hackad timjan (jag tog en knapp tsk torkad)
2 msk maizena eller potatismjöl
1 tsk curry
1/2 tsk salt
rapsolja

Häll alla ingredienser utom oljan i en mixer och mixa ihop. Mixa i ca 2 msk olja, några droppar i taget. Dela upp smeten i 4 bollar. Platta ut dem och stek dem i ordentligt med rapsolja ca 5 minuter på varje sida (medelvärme).

Den här dressingen var grym tillsammans med kikärtsburgarna:

4 msk mango chutney
4 msk majonäs
1/2 tsk curry

Servera med hembakat hamburgerbröd, dressing, isbergssallad, rödlök och tomat.