Leta i den här bloggen

söndag 4 maj 2014

Pain de Mie (formfranska)

Ingredienser:

250g mjölk
500g vetemjöl
1 ägg
85g smör (smält)
20g jäst
10g salt
10g socker

1. Blanda ihop degvätskan (37grader) och knåda sedan ihop i ca 10 minuter
2. Jäs 1 timme
3. Lägg upp i smorda avlånga formar
4. Jäs 1 timme till
5. Grädda i 220 grader i 30-45 minuter


lördag 8 mars 2014

Karibisk Grillsås

Källa: http://www.alltommat.se/recept/Karibisk-grillsas-19427

Ingredienser

1 st lök
1 tsk kryddpeppar
1 krm muskot
3 tsk starkt paprikapulver, (jag tog rökt paprika)
2 msk olivolja
1 burk krossad tomat, (380 g)
1 dl vatten
3 msk farinsocker (jag tog mörkt muskovado)
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt

1. Skala och hacka löken. Fräs den med kryddpeppar, muskot och paprikapulver i oljan 3 min.
2. Tillsätt tomatkross, vatten, farinsocker, vinäger och salt.
3. Låt koka ihop under lock 
ca 15 min. Ta av locket och låt såsen småkoka ytterligare 5 min.
4. Mixa såsen i en blender eller med en stavmixer. Häll upp i en flaska eller på burk. Sätt på ett lock och förvara såsen kallt.

söndag 9 februari 2014

Kladdkaka

Arlas originalrecept innan de ändrade det.



Ingredienser
  • 100 g Svenskt Smör från Arla
  • 12 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 12 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Smält smöret i en kastrull. 
  3. Lyft av kastrullen från plattan. 
  4. Rör ner socker och ägg, blanda väl. 
  5. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. 
  6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. 
  8. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. 
  9. Låt kakan kallna. 
  10. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.

fredag 3 januari 2014

Skuren marmelad (körsbärssylt)

Ingredienser
200g körsbärssylt
4 gelatinblad

1. Lägg gelatinblad i kallt vatten
2. Mixa körsbärssylten
3. Koka upp sylten
4. Krama ur gelatinblad och lägg ner i sylten
5. Låt koka 1 minut
6. Häll upp i form med bakplåtspapper.
7. Låt stelna några timmar.

Vänd i socker precis innan servering (annars smälter sockret).