Leta i den här bloggen

torsdag 14 februari 2013

Karlsbaderdeg


32 små bullar eller 24 större.
Tid: ca 2.5 timmar varav drygt 1.5 timme jäsning.

Fördeg:
375g vetemjöl
25g strösocker
50g jäst
250g mjölk
10g stött kardemumma (valfritt)

Blanda mjöl och socker, smula jästen, blanda i den kalla mjölken.
Knåda 10-15 minuter.
Jäs under bakduk 40 minuter.

Bortgörning
500g vetemjöl
55g socker
10g salt
80g äggula (4 st)
200g mjölk
125g rumsvarmt smör

Blanda allt torrt. Häll i äggulor och mjölk och blanda.
Knåda ihop tills degen är smidig.
Knåda in fördegen ca 10 minuter.
Knåda in smöret ca 5 minuter eller tills degen känns smidig.
Jäs under bakduk 30 minuter.


Bullar:

Forma till bullar.
Jäs till dubbel storlek (ca 30 minuter)

Pensla med ett ägg uppvispat med lite vatten och en nypa salt.
Strö ev. över pärlsocker.

Grädda i ugn på 230 grader 8-10 minuter.



Knyten:


Fyllning: Botten med en mandelkräm (mandelmassa 65% och smör 35%) toppat med äpple skuret i bitar, lite russin, råsocker och stött kardemumma (om det inte finns i degen).

Kavla ut till en tunn deg, dela i 10 cm kvadrater och lägg i fyllning.

Vik ihop hörnen och tryck till.
Jäs till dubbel storlek (ca 30 minuter)
Pensla med ett ägg uppvispat med lite vatten och en nypa salt.
Grädda i ugn på 230 grader 8-10 minuter.