Det är svårt att tänka sig ett enklare sätt att ordna 10 goda brödbullar till frukost än detta.
Ingredienser:
300g kallvatten
400g ekologiskt vetemjöl
3g jäst (ett litet hörn)
1 rågad tsk salt
En näve russin eller annan frukt/nötter (funkar utan också)
- Rör ihop ingredienserna på kvällen i en bunke.
- Täck bunken med lock eller plast och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
- På morgonen häller du försiktigt ut degen på mjölat bord. Jag vek försiktigt ihop degen också för att få den mjölad runt om.
- Kapa försiktigt ut ca 8-10 bitar. Undvik att platta till degen.
- Lägg försiktigt upp dem på en plåt med bakplåtspapper, strö över mjöl och täck med bakduk.
- Sätt ugnen på max (275 grader) och låt den bli varm.
- När bröden jäst 30 minuter så ställ in plåten mitt i ugnen. (Eller ännu hellre: lägg över bakplåtspappret på en het plåt och ställ in den. Då blir bröden högre och finare.)
- Grädda i ca 14 minuter eller tills de har fått fin färg på ovansidan och lite skorpa.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Tips 1:
Blanda 350g vetemjöl special och 50g annat mjöl (dinkel, råg, korn, etc).
Tips 2:
Gör tre korta baguetter istället för bullar.
Tips 3:
Gör goda korvbröd genom att använda enbart vetemjöl och forma bullarna avlånga.
Tips 4:
Ändra receptet till:
45g flytande surdeg
270g vatten
375g mjöl
1 rågad tsk salt
Nu måste bröden jäsa i ca 60 minuter innan de bakas av, annars blir de för kompakta.
Tips 5:
Baka ut bröden på vetekli istället för mjöl, så får de en extra krispig yta.
Grymt lättbakat bröd och jättegott! Jäste på plåt i 30 min. Vad ger 30 min ytterligare jäsning?
SvaraRadera60 min blir för mycket. 30 är lagom. Annars blir de för platta. Jag har ändrat i receptet.
SvaraRadera