Leta i den här bloggen

söndag 6 mars 2011

Enkla, goda frukostbröd.

Det är svårt att tänka sig ett enklare sätt att ordna 10 goda brödbullar till frukost än detta.


Ingredienser:
300g kallvatten
400g ekologiskt vetemjöl
3g jäst (ett litet hörn)
1 rågad tsk salt
En näve russin eller annan frukt/nötter (funkar utan också)

  1. Rör ihop ingredienserna på kvällen i en bunke.
  2. Täck bunken med lock eller plast och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
  3. På morgonen häller du försiktigt ut degen på mjölat bord. Jag vek försiktigt ihop degen också för att få den mjölad runt om.
  4. Kapa försiktigt ut ca 8-10 bitar. Undvik att platta till degen.
  5. Lägg försiktigt upp dem på en plåt med bakplåtspapper, strö över mjöl och täck med bakduk.
  6. Sätt ugnen på max (275 grader) och låt den bli varm.
  7. När bröden jäst 30 minuter så ställ in plåten mitt i ugnen. (Eller ännu hellre: lägg över bakplåtspappret på en het plåt och ställ in den. Då blir bröden högre och finare.)
  8. Grädda i ca 14 minuter eller tills de har fått fin färg på ovansidan och lite skorpa.
  9. Ta ut och låt svalna på galler.
Tips 1:
Blanda 350g vetemjöl special och 50g annat mjöl (dinkel, råg, korn, etc).

Tips 2:
Gör tre korta baguetter istället för bullar.

Tips 3:
Gör goda korvbröd genom att använda enbart vetemjöl och forma bullarna avlånga.

Tips 4:
Ändra receptet till:
45g flytande surdeg
270g vatten
375g mjöl
1 rågad tsk salt

Nu måste bröden jäsa i ca 60 minuter innan de bakas av, annars blir de för kompakta.


Tips 5:
Baka ut bröden på vetekli istället för mjöl, så får de en extra krispig yta.

2 kommentarer:

  1. Grymt lättbakat bröd och jättegott! Jäste på plåt i 30 min. Vad ger 30 min ytterligare jäsning?

    SvaraRadera
  2. 60 min blir för mycket. 30 är lagom. Annars blir de för platta. Jag har ändrat i receptet.

    SvaraRadera