Leta i den här bloggen

måndag 28 mars 2011

Fransk äppelkaka

God, lyxig och snygg äppelkaka.

Källa: http://petite-france.blogspot.com/2011/01/la-tarte-aux-pommes.html

Det här receptet är för en 20 cm paj. Ta receptet gånger 1.5 för en 25 cm paj.

Kompott:
3 skalade äpplen skurna i bitar (jag tog söta äpplen).
1/2 vaniljstång (frön + stång)
Saft från 1/4 citron
Zest från 1/2 citron
1 dl vatten

50g iskallt smör
50g socker
100g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
en nypa salt
20g ägg

Mandelkräm:
50g mald mandel (skållad helst, men blir gott oskållad också)
50g socker
50g rumsvarmt smör
50g ägg
1 knapp msk siktat vetemjöl

Övrigt:
2 äpplen till garnering
Råsocker
Rumsvarmt smör till att smörja formen.

Gör så här:
  1. Kompott: Lägg kompottingredienserna i en kastrull med lock och låt koka kanske en timme, eller tills det blivit en mjuk kompott. Rör om då och då så att det inte fastnar.
  2. Mördeg: Lägg ihop allt utom ägget och hacka snabbt ihop det till en grynig massa. Lägg i ägget och gör degen mjuk och smidig. Låt vila i kylskåp minst 2 timmar.
  3. Mandelkräm: Vispa ihop socker, mandel och smör med ballongvisp. Använd sedan slickepott till att få bort alla smörklumpar. Lägg i ägget och vispa med ballongvisp till en lätt och fluffig smet. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ned det med slickepott.
  4. Smörj pajformen och strö lite råsocker i botten för att få pajen extra krispig.
  5. Kavla ut mördegen och lägg den över pajformen och tryck fast den.
  6. Spritsa mandelkrämen i en spiral, så att den täcker hela botten.
  7. Grädda i ugn 25 minuter på 200 grader. Täck över med folie om den får för mycket färg.
  8. Låt botten svalna lite, samtidigt som kompotten också får svalna lite.
  9. Lägg på kompotten jämt över pajen.
  10. Skala och skär garneringsäpplena i tunna skivor (1-2 mm) och lägg dem så att de täcker hela pajen.
  11. Grädda i ugn 50 minuter på 180 grader (utan fläkt).
  12. Servera med en klick lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar