Leta i den här bloggen

torsdag 17 februari 2011

Apelsinmarmelad

Källa: http://ceciliaappelqvist.se/recept/apelsinmarmelad.html

Den här marmeladen blev helt grym. Gjorde halv sats. Koktiderna kunde inte riktigt halveras utan det tog lite längre tid.


Cirka 2½ liter marmelad:
1500g apelsiner. Gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade
1500g vatten
2000g strösocker
1 msk citronsyra
1 vaniljstång


Tvätta apelsinerna noga med
en borste, i varmt vatten. Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor. För helt slät marmelad går det att köra klyftorna i en mixer. Men då blir den inte riktigt lika god.

Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats. Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget. Lägg därefter i en vaniljstång som du har delat på långsidan, skrapa gärna ur den. Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta.

När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig. Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabbellen på pektinpåsen.

Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt. Behöver du av någon anledning bättre hållbarhet går det att hälla i lite konserveringsmedel efter anvisningarna på förpackningen.

Tips: för att göra marmeladen lite finare, till exempel om det är som en gåva, kan du skiva en apelsin i tunna skivor och lägga ner i grytan de sista tre kokminuterna. Sedan när marmeladen är upphälld i burkar lägger du över en skiva i varje burk och eventuellt en bit av vaniljstången.

Tips 2: har du ingen tillräckligt stor gryta så går det lika bra att halvera satsen och koka i två kastruller. Tänk då på att halvera koktiderna. Hellre att marmeladen får ordentligt med plats än att spisen blir nedkladdad. Marmeladen är svår att få bort när den väl har torkat.

1 kommentar: