Leta i den här bloggen

söndag 20 februari 2011

Semlebullar/Kardemummabullar

Sébastien Boudet (www.brodpassion.se) på Petite France har lagt ut en fantastisk film om hur han bakar sina semlor. Många bra tekniktips i den filmen.



Jag gjorde dessa, fast utan surdeg. Se så fina de blev :)


Försök #2

Ingredienser (kursiv stil på det som ändrats sedan försök #1)
500g ekologiskt vetemjöl special
200g mjölk (hälls i lite i taget, vilket man bara anar i filmen)
85g socker
100g smör
1 ägg
1 tsk (6.25g) salt
15g kardemumma (välstött, inga hela korn kvar)
5g jäst


16 bullar.

200 grader i 14 minuter.

Dessa blev lagom i storleken, men 16 på en plåt är för mycket då de går i varandra. Två plåtar med 8 på varje blir det nästa gång.

Smaken var kanon. Klart lyft från försök #1.


Försök #1:

Ingredienser
500g vetemjöl
200g mjölk (hälls i lite i taget, vilket man bara anar i filmen)
85g socker
100g smör
1 ägg
10g salt
20g kardemumma
10g jäst

200 grader varm ugn i 8-10 minuter (mina tog dock nästan 20 min eftersom de var stora).

Jag blev inte helt nöjd med dessa. Till nästa gång ska jag testa:

- Mindre salt.
- Lite mindre kardemumma. Jag ska även mortla den noggrannare så att det inte finns några hela korn kvar.
- Jag gjorde nio bullar och de blev lite för stora. Tror att 12-14 är bättre.

1 kommentar: