Leta i den här bloggen

onsdag 6 juli 2011

Blåbärspaj med mandelkrämstäcke


En knaprig och god blåbärspaj.

Det här receptet är för en 20 cm paj. Ta receptet gånger 1.5 för en 25 cm paj.

50g iskallt smör
50g socker
100g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
en nypa salt
20g ägg

Mandelkräm:
50g mald mandel (skållad helst, men blir gott oskållad också)
50g socker
50g rumsvarmt smör
50g ägg
1 knapp msk siktat vetemjöl

Övrigt:
Färska blåbär. Ca 4-5 dl.
Råsocker
Rumsvarmt smör till att smörja formen.

Gör så här:
  1. Mördeg: Lägg ihop allt utom ägget och hacka snabbt ihop det till en grynig massa. Lägg i ägget och gör degen mjuk och smidig. Låt vila i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Mandelkräm: Vispa ihop socker, mandel och smör med ballongvisp. Använd sedan slickepott till att få bort alla smörklumpar. Lägg i ägget och vispa med ballongvisp till en lätt och fluffig smet. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ned det med slickepott.
  3. Smörj pajformen och strö lite råsocker i botten för att få pajen extra krispig.
  4. Ta ut mördegen ur kylen och bearbeta den tills den blir smidig (annars går den inte att kavla).
  5. Kavla ut mördegen på mjölat bord och lägg den över pajformen och tryck fast den.
  6. Grädda i ugn 25 minuter på 200 grader. Täck över med folie om den får för mycket färg.
  7. Låt botten svalna lite.
  8. Häll i blåbär nästan ända upp till brädden.
  9. Stryk försiktigt ut mandelkrämen över blåbären. Det ska helst täcka blåbären, men det gör inget om några sticker upp lite grann.
  10. Grädda i ugn 50 minuter på 180 grader (utan fläkt).
  11. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

1 kommentar: