En variant på en fiskgratäng jag hittade på tasteline.
Ingredienser:
400 gram fisk (t.ex. halvtinat torskblock)
1 msk smör
1 tsk salt
2 msk fiskbuljong
100 gram räkor
Ett knippe grön sparris
Finklippt dill
Gratinering:
1/2 dl riven ost
Gratängsås:
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk vetemjöl
fiskspad
1 st äggula(or)
salt
peppar
1. Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta eller skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
2. Smörj en ugnsfast form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt fiskbuljongen och koka i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
3. Gör gratängsåsen. Blanda grädden, mjölet och fiskspadet (det som ligger i ugnsfasta formen) och hetta upp i 3 minuter. Tillsätt äggulan och kryddorna.
4. Bryt av den träiga nederdelen på sparrisarna och dela resten i 2-3 cm långa bitar.
5. Lägg räkorna på fisken, lägg sparrisen runt om, och slå sedan såsen över. Strö på osten och gratinera i 250 grader varm ugn tills rätten är genomvarm och har fått fin färg (ca 15-20 min). Garnera med dill.
Servera med t.ex. råris.
400 gram fisk (t.ex. halvtinat torskblock)
1 msk smör
1 tsk salt
2 msk fiskbuljong
100 gram räkor
Ett knippe grön sparris
Finklippt dill
Gratinering:
1/2 dl riven ost
Gratängsås:
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk vetemjöl
fiskspad
1 st äggula(or)
salt
peppar
1. Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta eller skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
2. Smörj en ugnsfast form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt fiskbuljongen och koka i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
3. Gör gratängsåsen. Blanda grädden, mjölet och fiskspadet (det som ligger i ugnsfasta formen) och hetta upp i 3 minuter. Tillsätt äggulan och kryddorna.
4. Bryt av den träiga nederdelen på sparrisarna och dela resten i 2-3 cm långa bitar.
5. Lägg räkorna på fisken, lägg sparrisen runt om, och slå sedan såsen över. Strö på osten och gratinera i 250 grader varm ugn tills rätten är genomvarm och har fått fin färg (ca 15-20 min). Garnera med dill.
Servera med t.ex. råris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar