Leta i den här bloggen

torsdag 26 maj 2011

Jordärtskockssoppa

Väldigt gott med de små chipsen till soppan.

Källa: http://matorama.se/2010/01/25/jordartskockssoppa-med-jordartskockschips/

Jordärtskockssoppa – mild krämig soppa av jordärtskockor med vitt vin & vispgrädde toppad med hemfrästa chips av jordärtskocka.

Lättlagad, snabblagad och underbart god! Gott med det krispiga små chipsen mot den lena soppan och även om de sjunker ner efter en stunds ätande är de goda lite blöta. Jordärtskockschipsen var så goda att jag borde ta mig tid att göra en större mängd av blandade rotfrukter vid tillfälle.

Vegetariskt? Byt ut till grönsaksbuljong.

Lyxa till jordärtskockssoppan genom att toppa med en grillad pilgrimsmussla.

Servera med bröd eller god smörgås då en portion är en tallrik soppa.

2 portioner eller 4 portioner som små förrätter

Ingredienser
2 st schalottenlökar, finhackade
1 st vitlöksklyfta, finhackad
300 g oskalade jordärtskockor
1,5 dl kycklingbuljong(1,5 dl vatten + 0,5 tärning) (jag använde ox-/spareribsfond)
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 msk smör
1-2 msk olivolja eller mer
flingsalt
salt & svartpeppar

Beskrivning
Skala jordärtskockorna och lägg i iskallt vatten direkt så att de inte mörknar. De är lite av en puckelpist vid skalningen…

Hyvla 0,5-1 jordärtskocka till tunna skivor. Torka av eventuell vätska. Hetta upp olivoljan i en liten stekpanna så och lägg i jordärtskocksskivorna och låt dem nästan friteras på båda sidor till gyllene jordärtskockschips. Salta med flingsalt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Tärna resten av jordärtskockorna och lägg tillbaka i iskallt vatten.

Fräs schalottenlöken lätt i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockorna och låt färsa med några minuter. Tillsätt därefter buljongen, vinet och grädden. På med lock och låt koka upp och sedan småkoka i 10 minuter tills jordärtskocksbitarna är mjuka. Mixa och smaka av med salt & peppar. Späd eventuellt soppan med vatten eller mer grädde. Koka upp och servera jordärtskockssoppan toppad med chipsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar